Alexander Zachartsjenko
NOS Nieuws

Zachartsjenko wint verkiezingen Donetsk

De Oost-Oekraïense rebellenleider Aleksander Zachartsjenko is zo goed als zeker de winnaar van de verkiezingen gisteren in de Oost-Oekraïense regio Donetsk. Volgens exit-polls kreeg hij ruim 80 procent van de stemmen. In de regio Loegansk werden de verkiezingen gewonnen door Igor Plotnitski.

Het waren de tweede verkiezingen in Oekraïne in een week tijd. Vorige week waren er parlementsverkiezingen die waren uitgeschreven door de regering in Kiev. Gisteren konden de inwoners van Donetsk en Loegansk hun eigen leiders kiezen. De rebellen hebben het daar voor het zeggen.

De rebellen zeggen dat de opkomst rond 70 procent was. Er stonden de hele dag lange rijen stemmers. Volgens correspondent Geert Groot Koerkamp waren er bewust veel te weinig stemlokalen geopend om drukte te creëren.

Hij zegt verder dat de verkiezingen in Donetsk en in Loegansk alleen bedoeld zijn om legitimiteit te verschaffen aan de rebellen. "Ze doen alsof er een regeringspartij en een oppositie is, maar er is helemaal geen oppositie.

Omstreden

De verkiezingen in het oosten van Oekraïne zijn omstreden. De Oekraïense president Porosjenko noemde ze illegaal en in strijd met de Minsk-akkoorden. Daarin maakten de Oekraïense regering en de pro-Russische rebellen afspraken over beëindiging van het geweld in Oost-Oekraïne.

Porosjenko wil dat Rusland de uitslag van de verkiezingen niet erkent, maar Moskou zegt dat het achter de keuzes van de bevolking van Oost-Oekraïne staat.

Normale leven

De leiders die nu zijn gekozen hebben volgens Moskou een mandaat gekregen om "praktische zaken te regelen die het normale leven in de regio herstellen". Wel wil Rusland dat er "een blijvende dialoog" komt tussen de centrale regering in Kiev en de pro-Russische rebellenleiders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl