Zwaarbewapende militairen en politiemensen bewaken het centraal station van Antwerpen
NOS Nieuws

Militairen op straat in België

Sinds vanochtend staan er in verschillende Belgische steden militairen als bewakers op straat. Zij helpen de politie met het beveiligen van risicoplaatsen.

Er worden de komende tijd 300 militairen ingezet in de strijd tegen terrorisme. Eerder had het Belgische kabinet het over 150 militairen, maar dat aantal is gisteravond verdubbeld.

Verviers

In Antwerpen staan er sinds vanochtend commando's bij onder meer het stadhuis, het station en de Joodse wijk. In Brussel staan er militairen bij Joodse gebouwen en een aantal Europese instellingen.

Ook in Luik, Charleroi en Verviers zijn militairen op straat.

De militairen worden voorlopig maximaal een maand ingezet. Het kabinet bekijkt de komende tijd regelmatig of de tijdelijke mobilisatie van het leger nog nodig is.

Scholen weer open

Volgens burgemeester De Wever van Antwerpen heeft de aanwezigheid van militairen al tastbare resultaten opgeleverd. Verschillende joodse scholen die gisteren gesloten waren vanwege de verhoogde terreurdreiging hebben hem laten weten dat ze maandag weer open gaan.

Volgens De Wever reageren de scholen positief op de aanwezigheid van de commando's in de Joodse wijk. Om hoeveel scholen het gaat is niet bekend.

Niet gewoon

De Wever begrijpt dat niet iedereen blij is met militairen in het straatbeeld. "We zijn dat in ons land niet gewoon. Ik denk dat het in het begin even schrikken is, maar dat je er heel snel aan went. Eén ding primeert: meer veiligheid garanderen.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl