NOS Nieuws

Belgische leger gaat politie helpen

  • AFP
    Naast de politie kan ook het Belgische leger worden ingezet in de strijd tegen terreur

Het Belgische leger is beschikbaar om de politie bij te staan in antiterreuroperaties. Het Belgische kabinet maakte op een persconferentie bekend dat er 150 militairen klaarstaan. Morgen al gaan enkele tientallen commando's drukke gebieden in Antwerpen beveiligen.

Interview de Wever

Verder zullen meer mensen worden afgeluisterd en worden paspoorten ingenomen als mensen een bedreiging voor de veiligheid vormen. Sommige maatregelen staan in het regeerakkoord, maar worden vanwege de terreurdreiging versneld ingevoerd.

De maatregelen zijn een reactie op de terreurdreiging in het land. Gisteren werd in Verviers een terreurcel opgerold, die volgens het federaal parket politiemensen wilde doodschieten.

Reactie Belgisch kabinet na anti-terreuractie in België

Haatfilmpjes

Premier Michel kondigde ook aan dat er begin volgende maand Europees overleg is over terreurbestrijding. Hij wil dat er concrete maatregelen worden genomen naar aanleiding van het overleg.

Minister Jambon van Binnenlandse Zaken voegde eraan toe dat er ook wordt gesproken met grote internetbedrijven, zoals YouTube en Google. "Om samen te gaan kijken hoe we de bron van haatpredikerij met wortel en tak kunnen uitrukken", zei Jambon.

'Haatzaaien op internet aanpakken'

Bedankt

De premier bedankte de inlichtingendiensten, politie en justitie voor de antiterreuractie in Verviers.

Telefoontaps waren een belangrijk onderdeel van die actie, zei minister Geens van Justitie. "Het gebruik van technologisch afluistermateriaal was behoorlijk efficiënt bij het incident in Verviers", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl