NOS Nieuws

'Ik was als illegaal te bang om zelf aangifte te doen'

Thierno was te bang om zelf aangifte te doen

"Ik was gebeten in mijn nek en in mijn hand, maar ik durfde geen aangifte te doen. Ik was gewoon bang om zelf opgepakt te worden", zegt de 19-jarige Thierno.

Zoals veel illegalen in Nederland durfde Thierno niet naar de politie te stappen, uit angst om zelf opgepakt te worden omdat hij illegaal in Nederland verblijft.

Eerder vandaag luidde emeritus hoogleraar straf- en vreemdelingenrecht Anton van Kalmthout de noodklok. Hij vindt dat illegalen aangifte moeten kunnen doen zonder dat ze gelijk worden opgepakt en een boete krijgen wegens illegaliteit.

Ik werd gewoon behandeld als crimineel.

Hassan

Thierno werd uiteindelijk geholpen door de organisatie Vluchtelingen in de Knel, die voor hem aangifte deed. Hassan, ook illegaal, heeft een vergelijkbaar verhaal, maar voor hem liep het slechter af.

"Ik deed aangifte bij de politie omdat ik bedreigd werd. Maar uiteindelijk ging ik weg met een boete van 850 euro, omdat ik illegaal ben", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

"Onbekenden stuurden mij berichten dat ze me zouden vermoorden", vertelt Hassan. "Maar toen ik bij de politie kwam om daar aangifte van te doen, werd mijn telefoon afgepakt en heb ik urenlang op het bureau gezeten. Ze hebben mij niet eens gevraagd waarom ik bang was. Ik was helemaal verbaasd."

"Een kopie van de aangifte heb ik ook niet gekregen. Ik werd gewoon behandeld als crimineel."

Drempel

Het maakt de drempel om naar de politie te stappen voor mensen als Hassan alleen maar hoger. Ook als hij bijvoorbeeld getuige is van een misdrijf, zal hij niet zo snel meer aangifte gaan doen.

"Ik moet echt duizend keer nadenken of ik dat doe of niet. Ik vind het erg om niets te doen, maar zo'n boete wil ik niet nog een keer."

"De wet is nog steeds hetzelfde, dus als er niets verandert krijg ik weer 850 euro boete. De politie is je beste vriend, zeggen ze, maar dat betwijfel ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl