De Franse regering mobiliseert 10.000 militairen om nieuwe terreuraanslagen te voorkomen
NOS Nieuws

Kort nieuws over terreurdreiging Frankrijk

De terreur in en bij Parijs van vorige week levert ook aan het begin van de nieuwe week een stroom aan nieuwsberichten op in de Franse media.

Twitter na de aanslag

Twitter heeft een interactieve kaart vrijgegeven van 7 januari, de datum van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Te zien is hoe binnen een uur na de aanslag de hashtag 'Je suis Charlie' de wereld overgaat.

Herdenking agenten

President Hollande is morgen op het hoofdbureau van de politie in Parijs aanwezig bij een herdenking voor de drie agenten die vorige week omkwamen bij de aanslagen. Hij zal een toespraak houden. Ook de minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, is bij de plechtigheid voor Franck Brinsolaro (49), Ahmed Merabet (40) en Clarissa Jean-Philippe (26).

Gijzeling in kosjere supermarkt

De gegijzelde Sophie vertelt op tv-zender Europa 1 over “haar vier vreselijke uren in de joodse supermarkt.” “Toen ik de winkel binnenkwam, struikelde ik over het lichaam van iemand, zittend en het hoofd gekanteld. Het leek alsof ik in een slechte film was terechtgekomen. Toen ik me realiseerde wat er aan de hand was, keek ik omhoog en zag ik de terrorist die zei: ‘Kom onmiddellijk binnen’. Hij was van top tot teen bewapend. Ik kon niet meer achteruitlopen. Ik moest wel naar binnen.”

Een man die wilde vertrekken werd door de terrorist, Amédy Coulibaly, in zijn rug geschoten, zei Sophie. ”Iemand anders probeerde een automatisch geweer te pakken dat Coulibaly had neergezet. Maar Coulibaly was sneller en schoot de man in zijn keel”, vertelde Sophie snikkend.

Agenten bewaken de joodse supermarkt in Parijs waar de gijzeling plaatsvond.

Hij was echt van plan iedereen af te maken.

De Belgische Sarah Bitton, die in de supermarkt werd gegijzeld

Ook de Belgische Sarah Bitton werd vastgehouden in de supermarkt. Samen met haar zoontje van elf maanden hield ze zich schuil in de koelcel. "Hij was echt van plan iedereen af te maken", zegt ze tegen de Belgische krant Het Nieuwsblad. "Pas toen een agent de koelcel opende, wist ik: het is voorbij."

Sarah stond al bijna bij de kassa toen Coulibaly de winkel binnen kwam. "Hij riep: ik ga iedereen doden." Vlak voor haar ogen schoot hij direct drie mensen neer. Ze rende naar de achterkant van de winkel, waar ze via een trap beneden bij de koelcel kwam. "Plots zat ik daar dan in zo’n koelcel, samen met mijn zoontje en vijf andere mensen. Doodsbang waren we."

Dieudonné

De Franse antisemitische komiek Dieudonné heeft zijn bewondering geuit voor terrorist Coulibaly. Na de massale demonstratie van gisteren stelde Dieudonné op Facebook: "Wat mij betreft ben ik Charlie Coulibaly''. Minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve noemde de uitlatingen verwerpelijk en kondigde een juridisch onderzoek aan.

Charlie Hebdo in 16 talen

Het volgende nummer van Charlie Hebdo verschijnt deze week in zestien talen. Dat zegt redactielid Patrick Pelloux. De oplage van deze editie is een miljoen exemplaren. Het komende nummer is vanaf woensdag ook in Nederland te koop. Bladenimporteur Betapress krijgt 500 exemplaren. Het is de eerste editie na de terroristische aanslag op de redactie vorige week in Parijs.

Mobilisatie

Het ministerie van Defensie mobiliseert 10.000 militairen om nieuwe terreuraanslagen te voorkomen. Het besluit is genomen na beraad vanochtend in het Elysée. De militairen worden in heel het land ingezet. De mobilisatie begint morgenavond.

De ruim 700 joodse scholen in Frankrijk krijgen speciale bescherming. Daarvoor worden 4700 politieagenten vrijgemaakt.

Dieudonné

Hayat Boumeddiene

Coulibaly kan bij zijn terreurdaden geen hulp hebben gehad van zijn vriendin Hayat Boumeddiene, want die was toen niet in Frankrijk. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu heeft gezegd dat Boumeddine donderdag vanuit Turkije de grens met Syrië is overgestoken. Ze was 2 januari van Madrid naar Istanbul gevlogen en verbleef daar enkele dagen in een hotel.

Weduwe veroordeelt aanslag

Izzana Hamyd, de weduwe van de gedode terrorist Chérif Kouachi, heeft de aanslag van haar man en diens broer op Charlie Hebdo scherp veroordeeld. Haar advocaat zei tegen de krant Le Parisien dat Hamyd meeleeft met de slachtoffers.

Ze zou stomverbaasd hebben gereageerd toen ze hoorde dat haar man een van de daders was van de aanslag op Charlie Hebdo. Tegen justitie heeft ze gezegd dat ze er geen weet van had dat Chérif Kouachi een terreuractie aan het voorbereiden was. Hamyd werd na de aanslag op Charlie Hebdo aangehouden. Ze is zaterdagavond vrijgelaten.

Cartoons Mohammed

Het volgende nummer van Charlie Hebdo zal cartoons bevatten over de profeet Mohammed. "Uiteraard zullen politiek en religie weer op de hak genomen worden", zei advocaat Richard Malka van het weekblad tegen de Franse zender France Info.

"We doen absoluut geen concessies, anders is het allemaal voor niks geweest. De geest van 'Je suis Charlie' staat ook voor het recht op godslastering'', aldus de raadsman.

Hayat Boumeddiene

Netanyahu

De Israëlische premier Netanyahu brengt vandaag een bezoek aan de joodse levensmiddelenzaak waar vrijdag bij de gijzeling vijf doden vielen.

Israëlische media melden dat president Hollande hoopte dat Netanyahu niet naar Parijs zou komen voor de Mars van de Republiek. Netanyahu kwam wel en liep gisteren samen met andere regeringsleiders voorop in de tocht door Parijs.

Handlangers

De Franse autoriteiten blijven jagen op mogelijke helpers van de terroristen. "Het werk van justitie gaat door", zei premier Manuel Valls. "We gaan ervan uit dat er handlangers zijn geweest'', zei de regeringsleider.

Gisteren kwam vast te staan dat de omgekomen terrorist Amédy Coulibaly in elk geval één medeplichtige heeft gehad. Coulibaly doodde donderdag een politieagent en schoot vrijdag vier mensen dood in de kosjere supermarkt in Vincennes. Uit een op internet verschenen video zou blijken dat Coulibaly, die zelf ook om het leven kwam, niet alleen was.

Netanyahu gisteren naast president Hollande

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl