NOS Nieuws

Klopjacht en herdenkingen domineren de dag na aanslag

Frankrijk maakt jacht op daders aanslag Parijs

Dertig uur na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs lijkt het net rond de daders zich te sluiten. De twee schutters pleegden vanochtend een overval op een pompstation bij het dorp Villers-Cotterêts. Ook zijn ze gefilmd bij tolpoortjes. Hun auto is inmiddels leeg teruggevonden.

Zwaarbewapende agenten kammen het gebied rond Villers-Cotterêts en Crépy-en-Valois, zo'n tachtig kilometer boven Parijs, systematisch uit. Ze krijgen steun van anti-terreureenheden en helikopters. Onder meer in het dorp Corcy gaan agenten van huis tot huis.

De broers Chérif (32) en Said Kouachi (34) zijn sinds gisterochtend op de vlucht. Een 18-jarige medeverdachte ​meldde zich vannacht bij de politie. Bij huiszoekingen zijn vanochtend vroeg ​zeven mensen opgepakt, maar wat hun link is met de verdachten, is niet bekend.

In de vluchtauto die de broers gisteren gebruikten, zijn molotov-cocktails gevonden. Ook lag in de Citroën C3 een identiteitskaart. Deskundigen vinden dat opmerkelijk, omdat de aanslag professioneel is uitgevoerd. "Dan is het bijna kinderlijk om vervolgens je identiteitskaart achter te laten", ​zegt directeur Singleton van het Internationaal Centrum voor Terrorismebestrijding.

Minuut stilte

De twaalf slachtoffers van de aanslag zijn in heel Europa herdacht. Frankrijk ​was om 12.00 uur een minuut stil. Tienduizenden mensen gingen in de stromende regen de straat op om de gedode politie-agenten, cartoonisten en journalisten de laatste eer te bewijzen.​

In Nederland heeft de publieke omroep om 11.00 uur een minuut stilte gehouden. De NPO volgde daarmee een oproep van de Internationale Federatie van Journalisten.

Ook vanavond zijn er verspreid over Europa steunbetuigingen voor de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag. In Nederland gaan in tientallen steden mensen de straat op. In Amsterdam houdt premier Rutte een toespraak. De NOS doet live verslag van die bijeenkomst.

In Berlijn, Kopenhagen en Rome zijn eveneens demonstraties. Verwacht wordt dat ook de Place de la République in Parijs volstroomt met demonstranten. Om 20.00 uur gaat het licht op de Eiffeltoren uit, als teken van rouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl