NOS NieuwsAangepast

Eiffeltoren rouwt in het donker

Lichten Eiffeltoren even gedoofd

Op de Place de la République in Parijs is een grote mensenmassa bijeen uit respect voor de slachtoffers van de aanslag van gisteren op de redactie van Charlie Hebdo. Om 20.00 uur werden als teken van rouw de lichten van de Eiffeltoren voor enkele minuten gedoofd.

De burgemeester van de Franse hoofdstad, Anne Hidalgo, had de Parijzenaars gevraagd vanavond in groten getale naar de Place de la République te komen. Dat plein ligt vlak bij het redactiekantoor van Charlie Hebdo.

Alle mensen scanderen "Charlie n'est pas mort" (Charlie is niet dood), "Liberté d'expression"(Vrijheid van meningsuiting) en "Plus jamais ça" (Dit nooit weer). Ze dragen een pen of een exemplaar van het tijdschrift bij zich.

Ereburger van Parijs

Tijdens een bijzondere raadsvergadering, morgen, zal het satirische weekblad Charlie Hebdo, doelwit van de aanslagplegers, tot ereburger van de stad Parijs worden benoemd.

Overal in de stad hangt de vlag halfstok. Om 12.00 uur vanmiddag namen de Fransen een minuut stilte in acht uit respect voor de slachtoffers van de aanslag.

Vanmiddag legden vijftien imams bloemen bij het gebouw waar de redactie van Charlie Hebdo is gehuisvest. De aanslag werd gepleegd door extremistische moslims uit woede over satirische cartoons waarin de profeet Mohammed op de korrel werd genomen.

Mars door de stad

Progressieve partijen hebben voor zondag een mars door de stad georganiseerd. Startpunt is opnieuw de Place de la République. De tocht eindigt op de Place de la Nation.

Alle partijen, vakbonden, en geloofsgemeenschappen zijn welkom, aldus de organisatoren. Maar het ultra-nationalistische Front National zal wegblijven, heeft voorvrouw Marine Le Pen laten weten. Ze zegt dat haar partij is buitengesloten door de organisatie.

"Er is geen nationale eenheid meer", concludeerde Le Pen.

Wat betekent de aanslag voor Franse moslims?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl