Het Internationaal Strafhof in Den Haag
NOS Nieuws

Palestijnse gebieden vanaf april bij Strafhof

De Palestijnse gebieden zijn vanaf april aangesloten bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties gezegd.

Een week geleden ondertekende de Palestijnse president Abbas een aanvraag om zich aan te sluiten bij het hof. Hij zette zijn handtekening onder meer onder het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het ICC.

De toetreding maakt de weg vrij voor de Palestijnen om Israëlische militairen en politici voor het hof te dagen voor oorlogsmisdaden. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken wilde vandaag nog niet reageren op het lidmaatschap.

Belastinggeld

Israël keurt de Palestijnse aanmelding af. Als strafmaatregel wil Israël geen belastinggeld meer afdragen aan de Palestijnse Autoriteit. Dat kost de Palestijnse regering ruim 100 miljoen euro per maand.

Gisteren keurden de Verenigde Staten de Palestijnse aanvraag en de Israëlische strafmaatregel af. Het land riep beide partijen op geen stappen te zetten die de spanningen vergroten en het hervatten van vredesonderhandelingen bemoeilijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl