De Palestijnse president Abbas licht zijn aanvraag toe
NOS Nieuws

VS keurt strafmaatregel Israël tegen Palestijnen af

De VS keurt het besluit van Israël af om geen belastinggeld meer af te dragen aan de Palestijnse Autoriteit. Israël int belastingen voor het Palestijnse bestuur op de Westelijke Jordaanoever, maar wil dat geld niet meer afstaan omdat dat bestuur een aanvraag heeft ingediend voor het lidmaatschap van het Internationaal Strafhof.

"Wij vragen beide partijen om geen stappen te zetten die de spanningen vergroten en die het hervatten van de onderhandelingen bemoeilijken. Deze maatregel is zo'n stap", zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Contraproductief

De VS keurt ook de aanvraag van het lidmaatschap door de Palestijnen af. De woordvoerster noemt dat besluit "contraproductief". Het zou het streven van het Palestijnse volk naar zelfbeschikking en een onafhankelijke staat geen stap dichterbij brengen.

De Amerikanen hadden de Palestijnse president Abbas gewaarschuwd dat ook zij strafmaatregelen zouden nemen, als hij de aanvraag voor het lidmaatschap zou indienen. Of die maatregelen er ook werkelijk komen, moet worden afgewacht. De VS steunt de Palestijnse Autoriteit met 345 miljoen euro per jaar.

Oorlogsmisdaden

Het lidmaatschap van het Internationaal Strafhof wordt twee maanden na het indienen van een aanvraag van kracht. Als het zover is, kunnen de Palestijnen Israël aanklagen voor het plegen van oorlogsmisdaden. Een veroordeling zou tot het uitvaardigen van internationale arrestatiebevelen voor Israëliërs kunnen leiden.

Israël en ook de VS zijn geen lid van het Strafhof, maar ook tegen niet-leden kunnen procedures worden gevoerd.

Israël int voor de Palestijnen ruim 80 miljoen euro aan belastingen per maand. Op jaarbasis is dat goed voor tweederde van de Palestijnse begroting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl