Minister Koenders tijdens zijn toespraak op de jaarlijkse ambassadeursconferentie in Ankara
NOS Nieuws

Koenders: intimidatie journalisten is onacceptabel

Minister Koenders heeft vandaag persoonlijk bij de Turkse autoriteiten aandacht gevraagd voor de Nederlandse journaliste Geerdink, die vanochtend in Turkije werd opgepakt. Koenders is op bezoek in Turkije.

"Dat Geerdink weer op vrije voeten is, is goed nieuws, maar de persvrijheid in Turkije zal een belangrijk aandachtspunt blijven voor Nederland en de Europese Unie. Intimidatie van journalisten is onacceptabel", zei de minister in Ankara.

Koenders sprak eerder op de dag tijdens een rondetafelgesprek met Turkse journalisten en mensenrechtenactivisten over persvrijheid in Turkije.

Integratie

De minister was op uitnodiging van de Turkse regering op de jaarlijkse ambassadeursconferentie in Ankara. De uitnodiging was een reactie op de ophef eind vorig jaar over de integratie van Turkse Nederlanders.

"Ons uiteindelijke doel is de verdere integratie van Nederlandse burgers van Turkse komaf. Ik sta open voor een dialoog over ons integratiebeleid, maar hoe je het ook wendt of keert: in de kern is het een Nederlandse aangelegenheid. Daarbij is geen plaats voor inmenging van buitenaf", aldus de minister.

Op de ambassadeursconferentie sprak Koenders over de zorgen die Turkije deelt met Nederland over IS in Irak en Syrië. Hij zei onder meer dat de strijd tegen IS niet president Assad in de kaart mag spelen. Assads regime is volgens Koenders verantwoordelijk voor "het gruwelijke geweld dat deels heeft geleid tot de uitbreiding van IS". Hij pleitte voor internationale steun voor de Syrische oppositie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl