De Antwerpse 'Syriëstrijder' Jejoen Bontinck is op het vliegveld van Brussel aangehouden
NOS Nieuws

Ex-Syriëstrijder op vliegveld Brussel opgepakt

De Vlaamse Syriëganger Jejoen Bontinck is met zijn vriendin aangehouden op de luchthaven van Brussel. Hij stond op het punt om van Zaventem naar de Turkse badplaats Antalya te vliegen.

Veel moslimstrijders reizen via Antalya door naar Syrië.

Bontinck zei na zijn aanhouding dat hij in Turkije vakantie wilde vieren.

Volgens de Belgische justitie heeft de oud-Syriëganger een contactverbod geschonden. Hij mocht zijn vriendin niet meer ontmoeten omdat hij haar vorig jaar november had geslagen.

Sharia4Belgium

De 18-jarige Jejoen Bontinck zat in 2013 vast op verdenking van terrorisme. Hij vertrok in februari van dat jaar naar Syrië, waarschijnlijk nadat hij was geronseld door de radicaal-islamitische organisatie Sharia4Belgium.

Zijn vader maakte zich grote zorgen en reisde twee keer naar Syrië om zijn zoon te zoeken. Hij vond hem uiteindelijk, waarna Jejoen Bontinck naar Nederland kwam om uit handen te blijven van de Belgische veiligheidsdiensten.

Toen hij later zijn moeder in Antwerpen wilde bezoeken, werd de jonge Syriëganger door de Belgische justitie opgepakt. Later werd hij weer vrijgelaten in afwachting van een proces tegen Sharia4Belgium.

Kroongetuige

Jejoen Bontinck moet donderdag voor de rechter verschijnen als kroongetuige in het terrorismeproces rond Sharia4Belgium. Hij hoort dan van de rechter of hij opnieuw de cel in moet. Het OM in België heeft een gevangenisstraf van vier jaar tegen hem geëist.

In België staan 46 mensen terecht die lid zouden zijn van Sharia4Belgium. Ze worden onder meer verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en het ronselen van jongeren voor de gewapende strijd in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl