NOS NieuwsAangepast

Vlaamse Syriëganger Bontinck vrij

De Vlaamse Syriëganger Jejoen Bontinck is onder voorwaarden vrijgelaten, meldt het Belgische persbureau Belga. Wat de voorwaarden zijn is niet bekend. De 18-jarige Bontinck zat vast op verdenking van terrorisme.

Hij vertrok in februari naar Syrië, waarschijnlijk nadat hij was geronseld door de radicaal islamitische organisatie Sharia4Belgium. Zijn vader maakte zich grote zorgen en reisde twee keer naar Syrië om zijn zoon te zoeken, zonder resultaat.

In Nederland

In oktober lukte het de vader wel om zijn zoon terug te laten komen uit Syrië. De jongen verbleef een paar dagen in Nederland, uit angst voor de Belgische veiligheidsdiensten. Maar uiteindelijk ging hij toch terug naar huis. Toen hij in Antwerpen zijn moeder wilde bezoeken, werd hij opgepakt.

Bontinck zegt dat hij in Syrië niet heeft gevochten, maar als vrijwilliger heeft gewerkt in een ziekenhuis. In eerste instantie ontkende hij dat hij door Sharia4Belgium was geronseld, maar later erkende hij dat die organisatie toch een rol had gespeeld. Volgens zijn vader heeft hij in Syrië wel gevochten tegen het regime van Assad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl