Oppositieleider Raila Odinga viert de overwinning bij het Hooggerechtshof
NOS Nieuws

Keniaanse rechter schort antiterreurwet op

Het Keniaanse Hooggerechtshof heeft delen van de omstreden antiterreurwet opgeschort, omdat ze burgerrechten beperken. Onder meer de bepaling die regelde dat journalisten, wanneer ze politieonderzoeken ondermijnen een celstraf kunnen krijgen, wordt uitgesteld.

Andere controversiële onderdelen, zoals de verlenging van de termijn dat verdachten zonder aanklacht kunnen worden vastgehouden tot 360 dagen, blijven van kracht.

Op de vuist

Volgens de rechter mogen onvervreemdbare burgerrechten niet worden begrensd onder het mom van terreurbestrijding. Zolang een andere rechter de wet niet heeft onderzocht, gelden de uitgestelde bepalingen niet.

Het parlement stemde in december in met de wet. Tijdens het tumultueuze debat gingen parlementariërs met elkaar op de vuist en verscheurden oppositieleden de wet, die volgens hen het land in een politiestaat verandert.

Al-Shabaab

President Kenyatta voerde de wet in vanwege de aanslagen van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab.

In 2013 pleegde de terreurbeweging een aanslag op winkelcentrum Westgate in Nairobi en in november kwamen er nog 28 mensen om bij een aanslag op een bus in Kenia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl