NOS Nieuws

'Ik ben bang dat het een hopeloze dag wordt in Roermond'

Het is uitgestorven in Roermond. Over de zwarte, glimmende klinkers van de binnenstad loopt vrijwel niemand, zegt verslaggever Mattijs van de Wiel. Het centrum is vergrendeld vanwege het asbest dat vrijkwam na een brand in een jachthaven.

Wie de stad uit wil, moet eerst door een 'schoonmaakfuik'. Wie "niets te zoeken heeft in Roermond", komt überhaupt de stad niet in.

Van de Wiel staat op een punt waar automobilisten en fietsers die de stad willen verlaten, worden tegengehouden. “Om te voorkomen dat asbestdeeltjes zich verspreiden, worden alle banden schoongespoten.”

In de Marktstraat, een van de belangrijkste winkelstraten van Roermond, wordt normaal gesproken druk geladen en gelost in de ochtend. Daar was vandaag niets van te zien. Bakker Jos vreest voor zijn omzet. “Ik ben bang dat het vandaag een hopeloze dag wordt. Ik heb geen klanten, blijf zitten met mijn brood. Tja, een schadeclaim zit er niet in, hè?”

'Openbare leven centrum Roermond ligt komende uren stil'

'Vandaag geen treinen meer'

Het nieuws verspreidde zich langzaam in de vroege ochtend. “Inwoners hebben een NL Alert gekregen of lezen over de brand op Facebook”, zegt Van de Wiel, die op straat een vrouw tegenkomt die een mondkapje draagt.

Anderen zijn compleet verrast. “Het is toch niet waar hè?”, zegt een fietser die bij de fuik is aangekomen. “Ik heb de hele nacht geslapen en niets gehoord. Ach, het is altijd stil in Roermond. Ik heb geen idee wat er aan de hand is. Niemand hier die mij iets vertelt.” Nadat de banden van zijn fiets zijn schoongespoten, mag de man verder. Uit het centrum van Roermond, onderweg naar zijn werk.

“Op het station kwam ik er pas achter wat er aan de hand was”, zegt Anne op Facebook. “Er reden helemaal geen bussen en treinen en de deuren van het station waren gesloten.” Ze moest haar stage in Maastricht afzeggen. “Nu zit ik in mijn appartementje te wachten op verder nieuws, maar waarschijnlijk zal er vandaag geen trein meer rijden.”

Volgens Van de Wiel loopt het in de ochtend nog niet meteen perfect in Roermond. "Het is niet helemaal afgestemd wat nou precies de bedoeling is van de hele operatie." Ook is er nog geen schoonmaakactiviteit te bespeuren, zegt hij. "Ze focussen nu vooral op het afgrendelen van de stad. Gespecialiseerde bedrijven gaan pas later aan de slag, als het helemaal licht is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl