Een eerbetoon in het Vicente Calderon-stadion aan de overleden supporter
NOS Nieuws

30 arrestaties voor dodelijke vechtpartij in Spaans stadion

De Spaanse politie heeft dertig mensen opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij de vechtpartij een paar weken geleden, waarbij een supporter van voetbalclub Deportivo la Coruña om het leven kwam. Twee mannen zouden direct betrokken zijn bij de dood van de supporter.

Alle verdachten zijn lid van de extreemrechtse harde kern van Atlético de Madrid. Ze werden opgepakt in Madrid en verschillende dorpen en steden rond de stad. Daarnaast werd huiszoeking gedaan bij een bar in de buurt van het stadion van Atlético, waar supporters vaak bijeen komen. De politie zou ze op het spoor zijn gekomen door telefoontaps en camerabeelden.

Messen uit bestekbakken

Een paar weken geleden, voor de wedstrijd Atlético Madrid tegen Deportivo de la Coruña, raakten de harde kern van de twee ploegen met elkaar in gevecht in een park in Madrid. Tijdens de grote vechtpartij werd onder meer gegooid met stoelen van bars in de buurt. De supporters gingen elkaar ook te lijf met messen uit de bestekbakken van restaurants en ijzeren buizen.

Een aantal supporters van Deportivo La Coruña werd tijdens het gevecht over een muurtje bij de rivier de Manzanares gegooid. Eén supporter lag ruim een half uur in het koude water. Hij werd er door de brandweer uit gehaald en overleed later in het ziekenhuis.

Onvoldoende politiemensen

De wedstrijd was door de autoriteiten niet als risicowedstrijd ingeschat. Daardoor waren er een paar uur voor de wedstrijd nog niet voldoende politiemensen op de been. Later bleek dat de extreem linkse harde kern van Deportivo de reis zorgvuldig had voorbereid.

De groep had een bus gehuurd buiten La Coruña en een auto vooruit gestuurd om politie controles te kunnen melden. Ook hadden ze een entreebewijs weten te bemachtigen. De clubs en sportbonden hebben afgesproken te zullen werken aan een beter registratiesysteem om te voorkomen dat harde kernleden nog wedstrijden bij kunnen wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl