Een geschrokken fan luistert naar de aanwijzingen van een politie-agent
NOS Voetbal

Spanje opgeschrikt door dood supporter

In Spanje is een nationale discussie op gang gekomen na de rellen van gisteren, voorafgaand aan de competitiewedstrijd tussen Atlético Madrid en Deportivo La Coruña. Een 43-jarige man kwam daarbij om het leven.

De rellen ontstonden toen zo'n 200 fans van beide clubs elkaar in de buurt van het stadion Vicente Calderón troffen. De twee supportersgroepen hadden afgesproken elkaar voor de wedstrijd te treffen.

De overleden supporter van Deportivo moest door duikers van de brandweer uit de rivier Manzanares worden gevist. Hij was in het ijskoude water gegooid, kreeg een hartstilstand en was daarvoor ook al flink in elkaar geslagen. Hij overleed in het ziekenhuis.

Rivaliteit

De twee supportersgroeperingen hebben geen enorme rivaliteit, vertelt correspondent Edwin Winkels. "Supporters in Spanje reizen ook in minder grote mate mee naar uitwedstrijden dan in andere landen. Maar dit was echt vooraf afgesproken. En de supporters van Atlético staan ook niet bepaald bekend als lieverdjes."

Spanje wil afrekenen met geweld
  • AFP
    Een eerbetoon in het Vicente Calderon-stadion aan de overleden supporter
  • NOS
    De Spaanse sportkranten openden met het nieuws van de overleden supporter

De overleden supporter was lid van de harde kern van Deportivo, volgens Winkels. "Sinds de jaren negentig is dit de achtste supportersdode in Spanje. Vaak is het in de stadions redelijk rustig en gemoedelijk, maar dit gebeurde natuurlijk buiten het stadion."

Veranderingen?

Winkels verwacht niet dat er op basis van dit incident direct veel gaat veranderen in Spanje. "Er wordt wel gedebatteerd over hoe de samenleving om moet gaan met de harde kern van deze clubs. Bij Barcelona mogen de echt fanatieke supporters al een paar jaar het stadion niet meer in. Je kan je voorstellen dat meer clubs deze mensen uit de stadions willen weren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl