NOS Schaatsen

Nieuwe ronde, nieuwe schaatsen voor Oenema

Oenema reed op andere schaatsen

Van de zeventiende plaats naar de zesde plaats. En dat in een week tijd. Thijsje Oenema lijkt het lek boven te hebben: andere schaatsen.

"Hoe het komt dat ik nu zesde ben? In trainingen reed ik goed. Maar ik merkte dat het er niet uit kwam in races. Daar baalde ik van. Ik krabde achter mijn oren en dacht: dit moet anders." Oenema bond deze week andere ijzers onder. "Ik schroefde die andere buis onder. En elke dag ging het een beetje beter. Vandaag was mijn eerste volle rondje onder die dingen en het ging best goed."

Opgelucht

Oenema was opgelucht. Met de zesde plaats hoopt ze een moeilijke periode afgesloten te hebben. Voor de 26-jarige Heerenveense was 2013 een jaar van uitersten. Ze reed een Nederlands record op de 500 meter, maar werd ver teruggeworpen toen ze huidkanker kreeg. Ze herstelde, maar vond haar topvorm niet meer terug en miste de Olympische Spelen in Sotsji.

Met haar slechte klassering in Berlijn, leek ook dit seizoen uit te draaien op een teleurstellende. Tot de materiaalwissel. "En dan open ik ook weer gewoon 10,3. Dat hoort bij mij. Niet 10,6."

"Kan allemaal nog harder"

Of ze definitief de goede weg heeft ingeslagen, is de vraag. "Het kan allemaal nog wel iets harder, maar ik ben allang blij dat ik zo rijd." Zondag volgt nog een 500 meter in Heerenveen. "Ik ga weer voor een stabiele race. Van daaruit zien we wel verder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl