NOS Nieuws

Carrière burgemeester Onno Hoes getekend door 'Onnogate'

  • ANP
    Onno Hoes werd in 2010 geïnstalleerd als burgemeester van Maastricht
  • ANP
    Onno Hoes en Albert Verlinde in gelukkige tijden (2012)

Onno Hoes vertrekt als burgemeester van Maastricht, heeft hij aan het einde van de middag bekendgemaakt. Hij struikelt over nieuwe onthullingen over zijn privéleven. Dat kost hem het vertrouwen van de Maastrichtse raad. Waar ging het mis?

VVD-politicus Onno Hoes (53) wordt in november 2010 beëdigd als burgemeester van de Limburgse hoofdstad. Hij staat al snel in de schijnwerpers door zijn relatie met RTL-presentator Albert Verlinde, met wie hij een paar maanden na de invoering van het homohuwelijk in Nederland op 29 juni 2001 getrouwd is.

Ik heb Onno een jaar geleden leren kennen in de kroeg. Onze eerste zoen was bij mij thuis.

'Toyboy' Ruud Schepers

De eerste scheuren in de carrière van Hoes als burgemeester ontstaan als perikelen uit zijn privéleven in de publiciteit komen. De burgemeester wordt in december 2013 gefotografeerd terwijl hij een 24-jarige man zoent in een hotellobby in Maastricht. Ook duikt er een foto op van Hoes met ontbloot bovenlichaam op de datingapp Grindr.

'Onnogate'

Albert Verlinde reageert zelf op het nieuws in zijn programma RTL Boulevard. In het programma, waar dagelijks het privéleven van bekende Nederlanders besproken wordt, leest Verlinde een verklaring van Hoes voor. De burgemeester noemt de zoen "onhandig en gezien de functie ongepast".

De minnaar van Hoes, Ruud Schepers, klapt in december uit de school: hij heeft al langer een affaire met Hoes. Hij geeft een lang interview aan SBS. "Ik heb Onno een jaar geleden leren kennen in de kroeg. Nog dezelfde week spraken we af bij mij thuis. Daar kwam ook de eerste zoen."

Door alle publiciteit over 'Onnogate' komen de fractievoorzitters van de Maastrichtse gemeenteraad nog dezelfde maand bij elkaar om de positie van Hoes te bespreken. Hoes betuigt spijt en krijgt uiteindelijk het vertrouwen van de raad. Wel moet hij toezeggen dat het bij dit incident blijft. Hoes belooft zich voortaan netjes te zullen gedragen.

Albert Verlinde vertelt in RTL Boulevard over 'Onnogate', december 2013.

Op 15 oktober dit jaar kondigt Verlinde in RTL Boulevard aan dat hij en Hoes na een relatie van 22 jaar gaan scheiden. "We woonden op twee verschillende locaties en hebben allebei een drukke baan. We hebben geknokt voor onze relatie, maar niet gewonnen", aldus Verlinde.

Loktoyboy

Precies een jaar na de zoenfoto met 'toyboy' Ruud raakt Hoes opnieuw in opspraak vanwege een jonge man. De 20-jarige Robbie Hasselt publiceert op zijn eigen website flirterige WhatsApp-gesprekken met Hoes.

Ook plaatst Hasselt foto's van afspraken die Hoes hem zou hebben gestuurd.

Al snel blijkt dat tv-zender PowNed Hoes in de val heeft gelokt door Hasselt opzettelijk met een verborgen camera op Hoes af te sturen. Hoes zwijgt over de kwestie.

'Elegante aftocht'

Op 3 december komt de gemeenteraad van Maastricht opnieuw bijeen voor spoedberaad over de positie van Hoes. De uitkomst van de vergadering blijft geheim.

Vandaag komt naar buiten dat Hoes kan aanblijven als burgemeester totdat hij een nieuwe baan gevonden heeft. Enkele uren later maakt hij zelf zijn vertrek bekend.

Op 25 november had Hoes nog laten weten tot aan zijn pensioen burgemeester van Maastricht te willen blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl