'Het Sinterklaasjournaal heeft vrij snel grote stappen gezet'
De laatste aflevering van het Sinterklaasjournaal eindigde donderdag met een shot van de witte Sint op een zwart paard en de zwarte Opapiet als Sint op een wit paard. "Ik vond dat zo mooi", zegt Paul Römer, algemeen directeur van de NTR. "Dit brengt weer wat relativering in de pietendiscussie."
In een interview in de Volkskrant vertelt hij voor het eerst hoe het Sinterklaasjournaal dit jaar tot stand kwam.
Een miljoen mensen keken dit jaar dagelijks naar het Sinterklaasjournaal. Volgens Römer twintig tot vijfentwintig procent meer dan vorige jaren. Al aan het begin van dit jaar werd een grote bijeenkomst georganiseerd met ongeveer vijfendertig man rondom het Sinterklaasjournaal. "Acteurs, schrijvers, producers. Die mensen vormen een afspiegeling van de maatschappij. En ze denken daarnaast heel verschillend over Zwarte Piet," zegt Römer in de Volkskrant. De directeur schoof zelf niet aan bij de discussie, die volgens hem stevig was. "Ik ga niet over de inhoud."
De discussie over Zwarte Piet is te veel een spektakel geworden. Dat hebben we nu wel gehad.
De makers van het Sinterklaasjournaal mengden zich ook niet in de pietendiscussie, iets wat Römer niet vreemd vindt. "Zij zijn volledig onafhankelijk en maken hun eigen keuzes. Als we ze hadden laten discussiëren met actiegroepen waren ze misschien onder druk gezet."
De directeur is er ook van overtuigd dat het slim is geweest om niet bekend te maken welke kant het verhaal op zou gaan. "Dan waren er al discussies over geweest voordat de opnames begonnen waren."
Daarnaast vindt Römer de manier waarop gediscussieerd werd teveel een spektakel. "De ene extreme mening werd tegenover de andere extreme mening gezet. Dat spettert wel ja, maar ik wil niet meer aan dat spel meedoen. Dat hebben we nu wel gehad."
Het programma is er goed in geslaagd een oplossing te vinden die acceptabel is voor de grote middengroep zonder extreme mening over Zwarte Piet.
Een schrijversteam van vier mensen was uiteindelijk verantwoordelijk voor de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal. Dit jaar werden een clownspiet en pieten met roetvegen geïntroduceerd. Daarnaast kwamen ook 'gewone mensen' Sint en pieten helpen omdat zij de drukte niet aan konden.
Römer had verwacht dat het verhaal pas over twee jaar dit punt zou bereiken. "Er zijn vrij snel grote stappen gezet. Het programma is er goed in geslaagd een oplossing te vinden die acceptabel is voor de grote middengroep zonder extreme mening over Zwarte Piet. En uit de kijkcijfers blijkt dat de mensen bleven kijken."
Het Sinterklaasfeest is altijd al aan verandering onderhevig geweest vindt Römer. "Er is geen historische Piet die altijd moet blijven. Vroeger was de Sint een strenge man met een boek waarin stond of je stout was geweest."
De NTR-directeur heeft veranderingen in het Sinterklaasverhaal vroeger ook van dichtbij meegemaakt. "Toen mijn vader Piet Römer Hoofdpiet werd, tussen 1968 en 1983, weigerde hij om gek te gaan praten. Hij vond het achterlijk om kromme taal te moeten spreken, dus hij deed het niet. Die ontwikkeling gaat nog steeds door."