NOS Nieuws

Witte Pieten in Sinterklaasjournaal

'Het gaat erom dat een Piet door de schoorsteen kan'

In het Sinterklaasjournaal zijn vandaag voor het eerst Witte Pieten te zien geweest. Het zijn nieuwe Pieten van de Sint die het vak nog moeten leren.

Sinterklaas is bezig met het opleiden van nieuwe Pieten. Alle Nederlanders mogen zich opgeven. Er zijn nieuwe Pieten nodig omdat alle Zwarte Pieten gisteren van de stoomboot zijn afgesprongen. Ze dachten dat hij lek was. De verandering van de kleur van Piet zorgde voor gemengde reacties op Twitter.

Sint heeft een gepensioneerde Opa-Piet opdracht gegeven om de nieuwe Pieten op te leiden. Hij wordt geholpen door Jan Salie, hoofd Bijzaken van de gemeente Gouda. Salie moet van Opa-Piet een pietenpak aan, net als de kandidaten. Want aan het pietenpak,herken je de Piet.

De kandidaat-Pieten leren pepernoten bakken, schoenen vullen en door de schoorsteen klimmen. Dat laatste geeft de Pieten hun kleur, ze gaan als gewone Nederlanders in een Pietenpak de schoorsteen in, en komen er onder het roet uit. Sommige met enkele roetvegen, anderen zwart als roet. Hoe vaker ze de schoorsteen ingaan, hoe zwarter de Pieten worden.

Opa-Piet zegt tegen de kandidaat-Pieten: "Het belangrijkste is dat je door een schoorsteen kunt. De kleur van Zwarte Piet is maar bijzaak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl