Eurlings wil aanvullend onderzoek
NOS Sport

Eurlings: onderste steen moet boven

Camiel Eurlings vindt de onthullingen in de ARD-documentaire over de dopingcultuur in Rusland "ongelofelijk ernstig". Volgens het enige Nederlandse IOC-lid moet de onderste steen boven komen.

"Als bewezen wordt wat er in de reportage is uitgezonden, dan kan dit niet zonder consequenties blijven", aldus Eurlings. Hij vindt wel dat er aanvullend onderzoek moet komen om meer bewijs te krijgen.

"De IAAF (Internationale Atletiek Unie) is al begonnen met een onafhankelijk onderzoek en daar is het IOC en het WADA (internationaal antidopingbureau) nauw bij betrokken", zegt Eurlings. Hij constateert dat alle deskundige instanties druk bezig zijn om de onderste steen ook boven te krijgen.

Schone sport heeft voor het huidige IOC topprioriteit.

IOC-lid Camiel Eurlings

Eurlings benadrukt dat 'schone sport' voor het huidige IOC onder leiding van voorzitter Thomas Bach absolute prioriteit heeft. "Dat is heel belangrijk voor de gezondheid van de sporters, de eerlijkheid van de competitie en voor de voorbeeldfunctie van de sporters richting de samenleving en de jeugd", aldus Eurlings.

Henk Kraaijenhof, voormalig atletiek-trainer van onder anderen Nelli Cooman en Merlene Ottey, heeft niet zoveel vertrouwen in een onderzoek. "Het zijn grote organisaties. Sepp Blatter is ook nog steeds voorzitter van de FIFA. Misschien dat er een paar nieuwe poppetjes komen, maar het probleem wordt niet opgelost", denkt Kraaijenhof.

Hij schrok dan ook niet van de documentaire. "Dit is 'business as usual' en een probleem dat er al heel lang is. Vijftien jaar geleden vonden deze praktijken ook al plaats. Ik kan me herinneren dat het jeugd-EK van 1981 in Nederland was. De arts van de Oost-Duitsers was daar verantwoordelijk voor alle dopingtests. De Oost-Duitsers wonnen daar heel veel medailles en niemand werd positief bevonden."

Dopingcontroles

Kraaijenhof heeft voorbeelden genoeg van incidenten in de topsport, die ook naar buiten zijn gekomen, maar waar uiteindelijk weinig tot niets mee gedaan is. "Je had in Italië een man die verantwoordelijk was voor de urinemonsters van de voetballers. Hij heeft toegegeven dat hij het merendeel van die urinemonsters gewoon door de wc heeft gespoeld. Hij is nu in dienst van het IOC en heeft ook nog eens een medaille gekregen voor zijn inzet voor de sport."

Onderzoeken, straffen, het haalt dus allemaal niet zoveel uit volgens Kraaijenhof. Hij heeft wel een idee wat de dopingproblematiek in de hand werkt. "Dopingcontroles. Daar ben ik tegen. Het zorgt er alleen maar voor dat er naast het gebruik van doping nog veel meer dingen gebeuren, zoals het geven en aannemen van smeergeld. Dat heb je gisteren weer eens goed kunnen zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl