Kenyatta verscheen in oktober zelf voor het Strafhof
NOS Nieuws

Ultimatum voor aanklagers Kenyatta

Het Internationaal Strafhof heeft de aanklagers in de zaak tegen president Kenyatta van Kenia een ultimatum gesteld. Ze krijgen van de rechter een week de tijd om de aanklacht in te trekken of te verzwaren "tot een niveau dat een gang naar de rechter rechtvaardigt".

Het Strafhof reageert daarmee op een verzoek van de aanklager om de zaak-Kenyatta aan te houden. Advocaten van Kenyatta willen dat de zaak tegen de president onmiddellijk wordt geseponeerd, maar dat heeft het hof afgewezen.

Kenyatta wordt onder meer verdacht van misdaden tegen de menselijkheid, moord en verkrachting. Hij was rond de zeer onrustige presidentsverkiezingen van 2007 vicepremier. In de weken na de verkiezingen werden bij gevechten naar schatting 1500 Kenianen gedood.

Tegenwerking

De aanklagers zeggen dat Kenia het onderzoek naar de huidige president tegenwerkt. Mede daardoor hebben ze geen sterke zaak.

In oktober riep hoofdaanklager Bensouda de rechters op om de zaak tegen Kenyatta door te zetten. "Het recht van een verdachte mag niet zegevieren over het recht van alle anderen", zei hij toen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl