NOS NieuwsAangepast

"Zaak Kenyatta moet doorgaan"

Het zou een heel slecht signaal zijn voor het internationaal recht als de zaak tegen Kenyatta wordt stopgezet, zeggen de aanklagers van het Internationaal Strafhof (ICC). "Het betekent dat als een land het onderzoek lang genoeg frustreert, de zaak uiteindelijk afgelegd wordt."

Uhuru Kenyatta, de huidige president van Kenia liet tijdens de zitting zijn advocaten het woord voeren. Hij wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid in 2007, tijdens en na de presidentsverkiezingen. Er zijn heel weinig bewijzen tegen hem verzameld, omdat de regering van Kenia niet meewerkt.

Mislukt

De advocaten van Kenyatta willen dat de rechtszaak gestopt wordt. "Deze zaak is mislukt en wel op zo'n manier dat er geen vooruitzicht is dat hij alsnog gevoerd kan worden", zei een van hen. "Hij (Kenyatta) heeft recht op het vonnis dat hij onschuldig is."

Hoofdaanklager Fatou Bensouda riep de rechters op de zaak door te zetten. "Het recht van een verdachte mag niet zegevieren over het recht van alle anderen." De aanklager wil dat de zaak voor onbepaalde tijd aangehouden wordt. Dat betekent dat de aanklachten blijven staan, maar er voorlopig geen zitting komt. Mogelijk werkt een nieuwe regering wel mee aan het onderzoek.

Voortgang

De zitting van vandaag was een hoorzitting over de voortgang van het onderzoek. Het is nog niet duidelijk wanneer het Strafhof uitspraak doet over hoe het nu verder moet.

Kenyatta is de eerste zittend president die voor het Internationaal Strafhof terechtstaat. Omdat hij vindt dat zittend regeringsleiders onschendbaar zouden moeten zijn, droeg hij zijn functie tijdelijk over aan de vice-president. Er waren veel aanhangers met hem meegereisd, die voor de deur van het gerechtsgebouw hun steun aan Kenyatta lieten blijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl