Kroonprins Vajiralongkorn (links) en prinses Srirasmi (rechts)
NOS Nieuws

Thaise kroonprins wil schoonfamilie koninklijke naam afnemen

De Thaise kroonprins vindt dat de familie van zijn vrouw niet langer de koninklijke naam mag dragen. Hij is boos omdat zeven familieleden van zijn vrouw zijn gearresteerd op verdenking van corruptie.

De zeven verdachten zijn allemaal familie van prinses Srirasmi Akrapongpreecha. Zij is de derde vrouw van kroonprins Vajiralongkorn. Onder de arrestanten zijn vier broers en zussen, een oom en twee andere familieleden van de prinses.

De affaire komt volgens de BBC op een gevoelig moment. De 86-jarige koning Bhumibol van Thailand kampt met ernstige gezondheidsklachten. Het zal mogelijk niet lang meer duren voordat de kroonprins zijn vader opvolgt.

Koninklijke goedkeuring

Bhumibol besteeg in 1946 de troon. Hij is op dit moment de langst zittende monarch ter wereld.

Bhumibol tobt al jaren met zijn gezondheid. In 2009 werd hij in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking. Door complicaties moest hij uiteindelijk vier jaar verblijven in de koninklijke vleugel van het ziekenhuis.

De monarchie speelt in Thailand een centrale rol. Dat bleek onder meer toen de Thaise generaal Prayuth, die afgelopen voorjaar een coup pleegde, het vertrouwen kreeg van de koning. Alleen met die koninklijke goedkeuring kon hij de coup legitimeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl