NOS NieuwsAangepast

Koning steunt couppleger Thailand

De Thaise machthebber generaal Prayuth heeft het vertrouwen gekregen van de koning, zo heeft hij tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Alleen met koninklijke goedkeuring kan Prayuth, die vorige week een coup pleegde in Thailand, zich de politieke leider van het land noemen.

De generaal verklaarde dat het leger vorige week moest ingrijpen na een half jaar van toenemend geweld tussen voor- en tegenstanders van de vorige premier, Yingluck Shinawatra. Hij noemde het handhaven van de orde nu zijn belangrijkste opdracht.

Geweld

De militairen zullen eventuele nieuwe protesten met geweld de kop indrukken, verklaarde generaal Prayuth.

Ook zei hij nog geen tijdstip te kunnen noemen voor nieuwe verkiezingen. Hij vroeg de Thaise bevolking om kalm te blijven en de ontwikkelingen af te wachten.

Benoeming

Prayuth werd vanmorgen officieel benoemd tot premier In het militaire hoofdkwartier in de hoofdstad Bangkok. De 86-jarige koning Bhumibol was daar niet bij aanwezig.

Na de staatsgreep hebben de militairen tientallen politieke kopstukken en activisten vastgezet. Inmiddels is oud-premier Yingluck vrijgelaten, meldt correspondent Michel Maas. Ze staat nog wel onder militair toezicht.

De nieuwe machthebbers hebben gezegd dat de andere gedetineerden ongeveer een week blijven vastzitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl