Opstelten gaat kijken of het mogelijk is om het reizen naar een IS-gebied strafrechtelijk verboden kan worden.
NOS Nieuws

Opstelten bekijkt reisverbod naar IS-gebied

Minister Opstelten is bereid te kijken naar de invoering van een reisverbod naar IS-gebieden. De minister van Veiligheid en Justitie zei dat hij gaat kijken naar de uitwerking van het plan van regeringspartij VVD.

De partij wil dat het strafbaar wordt om af te reizen naar de gebieden in Irak en Syrië waar terreurgroep IS actief is. Dit maakt het gemakkelijker om jihadstrijders die terugkeren naar Nederland aan te pakken, zegt de VVD.

Achterhalen

Als het afreizen namelijk strafbaar is, kan justitie bij terugkomst jihadisten sneller aanhouden, verhoren en eventueel strafrechtelijk vervolgen. Nu is dat vaak moeilijk, omdat het lastig is te achterhalen wat een jihadstrijder precies in het buitenland heeft gedaan.

"We willen met alle middelen voorkomen dat hier mensen rondlopen die aanslagen plegen", zei Opstelten. Hij benadrukt wel dat hij "hard en duidelijk wil optreden binnen de regels van de rechtsstaat."

Motie van wantrouwen

Oppositiepartij PVV vindt dat Opstelten volledig faalt in de aanpak van jihadisten. De partij vindt dat Nederlandse jihadstrijders nooit meer het land in mogen en dient daarom een motie van wantrouwen in tegen de minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl