Een Koerdische strijder vecht tegen IS op de grens van het gebied dat in handen is van de terreurgroep
NOS Nieuws

VVD: verbied reizen naar IS-gebied

Het moet strafbaar worden om af te reizen naar de gebieden in Irak en Syrië waar terreurgroep IS actief is. Dat stelt coalitiepartij VVD voor in een debat in de Tweede Kamer. Het moet zo gemakkelijker worden voor justitie om jihadisten die terugkeren naar Nederland aan te pakken.

Als het afreizen naar IS-gebieden strafbaar wordt, dan is het makkelijker om jihadisten die terugkomen direct aan te houden, te verhoren, te volgen en eventueel strafrechtelijk te vervolgen. Nu is dat vaak moeilijk, omdat het lastig is te achterhalen wat een jihadstrijder in het buitenland heeft gedaan.

We hebben jihadstrijders liever hier in de bak, dan daar in Irak.

VVD-Kamerlid Dijkhoff

Een afreisverbod vormt een drempel voor jihadisten die zich bij IS willen aansluiten om te vertrekken, denkt VVD-Kamerlid Dijkhoff. "We hebben jihadstrijders liever hier in de bak, dan daar in Irak", zei hij.

De VVD'er wil voorkomen dat mensen überhaupt naar IS-gebieden afreizen. Door mensen te laten gaan, worden ze alleen maar radicaler, zegt Dijkhoff. Hij pleit ervoor om die mensen te deradicaliseren. Hij hoopt dat jihadisten die tot inkeer komen, juist gaan helpen in de strijd tegen extremisme.

Paspoorten

Het kabinet heeft al maatregelen genomen om jihadisten die willen afreizen tegen te houden. Zo is het sinds eind augustus mogelijk om paspoorten van potentiële jihadisten af te pakken. Dat gebeurde eerder al onder meer bij twee gezinnen in het Noord-Hollandse Huizen.

Dijkhoff is het met die maatregel eens, want het is volgens hem "laf en dom" om jihadgangers te laten gaan, zoals de PVV wil. "Het is toch bezopen om toe te staan dat de vijand zich daar versterkt met troepen uit de polder", aldus de VVD'er. Hij vindt dat je daarmee de problemen alleen maar verschuift, het jihadistennetwerk versterkt en dat je je eigen waarden overboord gooit.

Eigen regio

In hetzelfde debat pleitte zijn collega Azmani voor een serieuze bewaking van de Europese buitengrenzen en voor het opvangen van asielzoekers in hun eigen regio. Als herkomstlanden daar niet aan meewerken, moeten die geen hulp of handelsvoordelen meer krijgen, stelt de VVD'er.

De EU moet wel investeren in goede opvangcentra in Noord-Afrika, zegt Azmani. Volgens hem zijn die nu te onveilig en kan de kwaliteit omhoog. De Europese grensbewakingsinstantie Frontex krijgt, als dat gelukt is, de mogelijkheid om asielzoekers weer terug te brengen naar de plek waar ze vandaan komen.

Azmani vindt bovendien de afspraken die in het regeerakkoord staan over criminele vreemdelingen niet voldoende. Daarin is afgesproken dat vreemdelingen die zijn veroordeeld voor een misdrijf eerder worden uitgezet. De VVD'er wil ook dat uitzetting gaat gelden voor lichte overtredingen. Het voordeel is volgens hem dat criminele vreemdelingen dan eerder hun verblijfsrecht verliezen en kunnen worden uitgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl