Bedrijven waar kuikens worden uitgebroed krijgen ook compensatie vanwege de vogelgriep.
NOS Nieuws

Ook compensatie voor broedei en kuiken

Behalve pluimveehouders krijgen ook vermeerderaars en broederijen financiële hulp vanwege het uitbreken van de vogelgriep. Staatssecretaris Dijksma en de pluimveesector hebben vandaag afgesproken de compensatieregeling uit te breiden. Vermeerderaars zijn bedrijven waar alleen bevruchte eieren worden gelegd. In broederijen worden die eieren in machines uitgebroed.

Deze bedrijven kunnen nu geen geld krijgen uit het Dierengezondheidsfonds, dat is ingesteld door de overheid en de sector. Toch worden ze hard getroffen door de vogelgriep. De vraag naar hun producten is ingestort en ze moeten hun eieren en kuikens goedkoop verkopen of vernietigen.

Tien dagen

Staatssecretaris Dijksma wil een compensatie geven voor de financiële schade van de afgelopen tien dagen. Voor de komende tijd krijgen de vermeerderaars en broederijen geen geld meer. De bedrijven hadden gehoopt dat ze weer eieren mochten laten broeden, maar dat wil de staatssecretaris nog niet.

Pluimveehouders hebben al aanspraak kunnen maken op compensatie uit het Diergezondheidsfonds. Pluimveehouders krijgen namelijk automatisch een compensatie als hun bedrijf gedwongen wordt geruimd. Ze moeten er wel rekening mee houden dat niet alle schade wordt vergoed.

De uitbraak van vogelgriep kost per week ongeveer 10 miljoen euro. De schade ontstaat door de ruiming van bedrijven, het stilleggen van slachterijen en het vervoersverbod per regio. De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) denkt dat de schade kan oplopen tot 100 miljoen euro.

Oppositiepartij GroenLinks is zeer kritisch over de compensatieregeling. De partij vindt dat de door de vogelgriep opgelopen schade bij het bedrijfsrisico van een bedrijf hoort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl