Op een van de besmette bedrijven in Kamperveen zijn alle dieren geruimd
NOS Nieuws

Geen nieuwe besmettingen Kamperveen

In en rond Kamperveen zijn geen nieuwe besmettingen van vogelgriep ontdekt. De NVWA heeft alle pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer rondom de twee besmette bedrijven onderzocht.

32 bedrijven in de omgeving hoeven daarom niet te worden geruimd. In de Overijsselse plaats waren al 3 bedrijven geruimd: de besmette eenden- en kippenboerderijen en een bedrijf dat daar heel dichtbij ligt. Die ruiming was preventief: de ziekte is daar niet aangetroffen.

In het hele land blijft de ophokplicht gelden. Het landelijk vervoersverbod werd gisteren opgeheven. In plaats daarvan gelden nu regionale maatregelen. Het land is opgedeeld in vier regio's, die zo min mogelijk met elkaar in contact zijn.

Vermeerderaars

Vanmiddag wordt op het ministerie van Economische Zaken overleg gevoerd met vertegenwoordigers van de broederijen en van de vermeerderaars. Dat zijn bedrijven die de bevruchte eieren en eendagskuikens produceren. "Op werkdagen komen er zo'n 2 miljoen kuikens per dag uit in Nederland", zegt Anton Butijn van brancheorganisatie AVINED.

De eieren en kuikens mogen nu niet worden verspreid, waardoor de bedrijven veel schade lijden. "Als het niet lukt om de kuikens in het buitenland te plaatsen, worden ze afgemaakt. Voor een klein aantal is dat afgelopen vrijdag ook al gebeurd."

De sector pleit daarom voor compensatie. Butijn: "we hebben 11 jaar meebetaald aan het Diergezondheidsfonds, dus het is raar als we daar geen aanspraak op kunnen maken". In Nederland zijn 240 vermeerderaars en 30 broederijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl