NOS Nieuws

Ook twee bedrijven in Overijssel met vogelgriep

  • ANP
    De getroffen boerderij waar als eerste vogelgriep in Overijssel werd vastgesteld.
  • ANP
    In het Overijsselse Kamperveen is het derde geval van vogelgriep vastgesteld

Bij twee bedrijven in de gemeente Kampen is vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een eenden- en een kippenbedrijf die naast elkaar liggen. Op een kilometer afstand van de bedrijven is nog een pluimveebedrijf. Dat wordt uit voorzorg ook geruimd. Het ruimen van de drie bedrijven is begonnen. Het is nog niet bekend hoeveel dieren er in totaal afgemaakt worden op de drie bedrijven.

Het Kamperveense kippenbedrijf waar vogelgriep als eerste is geconstateerd, is een zogeheten vermeerderingsbedrijf met 10.000 kippen. Daar worden kippen gehouden die broedeieren leggen. Volgens Economische Zaken is duidelijk dat het bedrijf is getroffen door een H5-variant van de vogelgriep. Welke precies wordt nog onderzocht.

Er worden 34 pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer van de bron in Kamperveen onderzocht op vogelgriep.

'Er komen 24 spannende uren aan'
'Virus heeft voorlopig geen gevolgen voor de voorraad'

Inmiddels is wel vastgesteld dat bij een pluimveebedrijf in Ter Aar waar gisteren vogelgriep werd ontdekt het om de H5N8-variant gaat. Vanochtend is begonnen met het ruimen van 43.000 kippen in Ter Aar.

Afgelopen zaterdag werd bij een bedrijf in Hekendorp de eerste uitbraak van vogelgriep vastgesteld. Ook daar ging het om de H5N8-variant. In Hekendorp zijn 150.000 kippen geruimd.

Gisteren werd duidelijk dat er geen transporten zijn geweest tussen de pluimveebedrijven in Ter Aar en Hekendorp. Of er wel contact is geweest met de bedrijven in Kamperveen is niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl