NOS Nieuws

'Eerder ruimen was niet mogelijk'

Het ruimen van de kippen op een boerderij in Ter Aar waar vogelgriep werd geconstateerd is vanmorgen begonnen. Eerder was er even sprake van dat de ruiming gisteravond al zou starten. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit was dat niet mogelijk. "We zijn direct begonnen met het ruimingsproces. Dan moet je eerst kijken hoe je dat het beste kunt doen", zegt woordvoerder Benno Bruggink.

Volgens Bruggink is de ene boerderij de andere niet en moet er steeds opnieuw worden bekeken op welke manier er geruimd moet worden. "De ene stal kan je helemaal afplakken met tape, en daar dan CO2 in laten. Bij de andere kan dat niet en moet je met containers werken. Dat uitzoeken heeft even tijd nodig."

Volgens hem is de stal in Ter Aar afgesloten, en is er daardoor geen risico geweest op verspreiding van het virus.

Een kip met vogelgriep heeft griepverschijnselen. Die ziet er slecht uit.

Benno Bruggink van de NVWA

Bruggink legt ook uit hoe je een kip met vogelgriep herkent. "Die heeft griepverschijnselen. Die ziet er slecht uit. En het kan zijn dat-ie al dood is. Vaak constateren boeren veel sterfgevallen in de stal." Als de boer daar melding van doet, dan komt de NVWA langs. "Dan gaan we zo snel mogelijk met die beesten naar het laboratorium om te kijken wat er aan de hand is."

De NVWA onderzoekt op dit moment hoe de kippen besmet zijn geraakt en om welke variant van de vogelgriep het gaat. "We zoeken uit waar de dieren vandaan komen en waar ze naartoe zijn gebracht. Dat doen we ook voor onder meer de eieren." Ook de contacten van de pluimveehouder worden nagegaan.

Eerder werd al wel bekend dat er de afgelopen tijd geen transporten zijn geweest tussen de twee pluimveebedrijven die zijn getroffen door vogelgriep. De NVWA meldde gisteren dat de bedrijven in Ter Aar en Hekendorp geen "vervoerscontact" hebben gehad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl