NOS Nieuws

Ruiming 43.000 kippen in Ter Aar

  • ANP
    In de vroege ochtend is begonnen met de voorbereidingen voor de ruiming
  • NOS / Mattijs van de Wiel
  • NOS / Mattijs van de Wiel

In Ter Aar is vanmorgen begonnen met het ruimen van 43.000 kippen. Op een pluimveeboerderij in het dorp werd gisteren vogelgriep vastgesteld. "Vanuit het bedrijf hoorde ik net een haan kraaien. Dat was misschien dan wel de laatste keer vanochtend", zegt NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel, die bij de getroffen boerderij is.

Vanmorgen vroeg is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gestart met de voorbereidingen voor de ruiming. Op het terrein lopen medewerkers in witte pakken. "Een vrachtwagen heeft grote plastic kratten en gasflessen afgeleverd", zegt Van de Wiel. "Als laatste wordt er een grote stalen bak voor de kadavers op het terrein geplaatst."

De weg naar de boerderij is afgezet met dranghekken en er is aardig wat beveiliging op de been om mensen op afstand te houden.

Ruiming Ter Aar begonnen

Er was toen nog hoop dat het allemaal wel meeviel, maar nu weten we wel beter.

Burgemeester van Ter Aar

De gedupeerde boer is erg aangeslagen, vertelde de burgemeester van Ter Aar gisteren. "Ik kwam aan bij de boer en zijn broer. Die zaten toch wel zielig in hun stoel. Nog niet wetende wat hun was overkomen. Daarna had ik contact met hun zoon, die ergens anders woont. Die was heel emotioneel. Er was toen nog hoop dat het allemaal wel meeviel, maar nu weten we wel beter."

Het is nog niet duidelijk om welke variant van de vogelgriep het gaat, dus of het een milde of zware vorm is. De NVWA hoopt daar vandaag uitsluitsel over te kunnen geven.

Landelijk vervoersverbod

Sinds gisteren is er landelijk een vervoersverbod ingesteld, net als vorige week na de uitbraak in Hekendorp. Het verbod is voor maximaal drie dagen en geldt voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en strooisel van pluimveebedrijven.

Pluimveebedrijven die ook andere dieren houden, mogen die dieren niet vervoeren. Alle kinderboerderijen sluiten voor drie dagen hun deuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl