Succes brengt Schippers faam en keuzes
Dafne Schippers werd vorige maand uitgeroepen tot beste atlete van Europa in het jaar 2014. Vrijdagavond hoort ze tijdens een IAAF-gala in Monaco of ze dit jaar ook de beste van de wereld was.
Zelf is Schippers er niet bij. Ze geeft de voorkeur aan een trainingskamp in Zuid-Afrika, zoals ze eerder al een lunch met koning Willem-Alexander oversloeg. Schippers moet in haar nieuwe wereld lastige keuzes maken.
Bij de afgelopen EK atletiek in Zürich veroverde de 22-jarige Schippers goud op de 100 en de 200 meter. In Zürich verbeterde ze ook het Nederlandse record op de 200 meter tot 22,03 en in juli liep ze tijdens Diamond Leaguewedstrijden in Glasgow met 11,03 Nelli Cooman uit de boeken op de 100 meter. Op beide afstanden noteerde de Utrechtse de snelste Europese tijden van het jaar.
Volle agenda
Haar prestaties leverden Schippers niet alleen meer faam op, maar ook een vollere agenda. "Ik kreeg een andere atlete terug", aldus coach Bart Bennema. "Daar moet ik mee leren omgaan. Ze is veel weg en we kunnen bijvoorbeeld veel minder overleggen. Sommige dingen glipten in het begin uit mijn handen, maar daar begin ik nu meer grip op te krijgen."
Ook op andere vlakken is het Dafne Schippers-effect te merken. Volgens sportmarketeer Marcel Beerthuizen is haar marktwaarde enorm gestegen en is ze ook interessant voor reclames. En Elliott Thijssen, bestuurslid van Schippers' atletiekvereniging Hellas Utrecht, zag mede dankzij Schippers een toestroom van driehonderd leden in de afgelopen twee jaar.
Topsport is niet vrijblijvend. Maar uiteindelijk is het Dafne Schippers die beslist wat ze moet gaan doen
Schippers maakte bij de EK internationaal naam op de sprintnummers, maar de meerkamp zet ze niet zomaar opzij. Op de zevenkamp veroverde ze vorig jaar bij de WK in Moskou brons.
Beerthuizen schreef na de EK een prikkelende column in de Volkskrant, waarin hij haar opriep om voor de sprint te kiezen. Een sprintkampioen is een uithangbord voor Nederland en ze moet zich volgens hem volledig daar op concentreren met als doel goud te winnen op de Olympische Spelen.
"In mijn ogen is topsport niet vrijblijvend", aldus Beerthuizen. "Ik vond en vind dat Maurits Hendriks een taak heeft om haar te wijzen op haar verantwoordelijkheden. Maar uiteindelijk is het Dafne Schippers die beslist wat ze moet gaan doen."
Eerste liefde
Thijssen denkt daar nog anders over. "Wij als atleten zeggen: blijf vooral de meerkamp doen als je dat leuk vindt", zegt het Hellas-bestuurslid. "De meerkamp is prima te combineren met de sprint. Alleen op de Olympische Spelen lopen de programma's door elkaar. Dan zal ze moeten kiezen."
"Op de EK beleefde ze heel veel plezier aan het sprinten", besluit trainer Bennema. "Maar ze neemt niet zomaar afscheid van haar eerste liefde. Op dit moment is er in haar hoofd geen ruimte om daar over na te denken."