Noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam
NOS Nieuws

Teeven: Rijk werkt niet mee aan winteropvang

Staatssecretaris Teeven gaat de komende maanden niet meebetalen aan onderdak, kleding en voedsel voor uitgeprocedeerde asielzoekers die op straat zwerven. Dat zei hij in een debat over de zogenoemde bed-, bad- en broodregeling. "Gemeenten die noodopvang willen bieden, moeten zelf dokken."

Hij voegde daaraan toe dat er ook geen tijdelijke stop komt op uitzettingen uit asielzoekerscentra, zoals een aantal Kamerleden van de oppositie wilde. "Nee, we gaan gewoon door met het huidige beleid. En er komt geen compensatie voor gemeenten. "

Teeven zei dat het te vroeg is om nu een besluit te nemen over de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten dat Nederland bed, bad en brood moet bieden aan zogenoemde illegalen die anders op straat belanden.

Winteropvang

Hij wil eerst het oordeel horen van het Comité van Ministers van de Raad van Europa. Dat comité van ministers van Buitenlandse Zaken komt volgens hem in februari of maart bij elkaar. "En dan is er een nieuw moment."

Een aantal partijen had Teeven gevraagd om vooruitlopend op dat moment winteropvang te bieden aan mensen die illegaal op straat belanden, maar de staatssecretaris wilde niet verder gaan dan de toezegging dat hij met de gemeenten gaat praten.

Hij stelde nog eens duidelijk dat hij het niet eens is met de bed-, bad- en broodregeling die de Raad van Europa wil. Hij vindt dat mensen die uitgeprocedeerd zijn, niet gestimuleerd moeten worden om in Nederland te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl