Microsoft-topman Nadella in Londen
NOS Nieuws

Topman Nadella wil nog mobieler met Microsoft

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

"Technologie heeft maar één primair bestaansrecht: het potentieel van de mens vergroten." De directeur van Microsoft is soms net een filosoof. Satya Nadella (47) zwaait sinds februari de scepter. Vandaag sprak hij voor het eerst in Groot-Brittannië.

In zijn eerste jaar als directeur besteedt Nadella veel tijd aan het vertellen over een nieuw Microsoft. Ook in Londen laat hij de kans niet liggen om te praten over zijn mantra: mobile first, cloud first.

Altijd, overal

"Bij mobile first draait het niet om de mobiliteit van het apparaat, maar om de individuele ervaring", vertelt de filosoof verder. In normale mensentaal: Nadella wil dat mensen hun werk kunnen doen op het apparaat van hun keuze (PC, tablet of smartphone), waar, wanneer en hoe ze maar willen.

Microsoft voegde dit jaar daad bij woord door Office-apps als Word, Excel en PowerPoint ook beschikbaar te maken op iPhones, iPads en Android-apparaten. Een jaar of twee geleden was dat nog ondenkbaar; toen dienden de Office-apps nog als argument om Windows te kopen.

"Om al die mobiliteit te orchestreren, is de cloud nodig", vervolgt Nadella zijn verhaal. De cloud, waarschijnlijk het belangrijkste tech-buzzwoord van dit decennium, is eigenlijk een server waar centraal documenten, voorkeuren, instellingen en andere gegevens worden bewaard, zodat die vanaf elk apparaat beschikbaar zijn. Mobiel en cloud gaan volgens Nadella dus hand in hand.

Bedrijven en IT'ers

Nadella haalt inspiratie uit start-ups. "Als ik een land bezoek, kijk ik naar lokale bedrijven die we konden ondersteunen en nu wereldwijd doorbreken." Het is Nadella's manier om subtiel aan te geven dat Microsoft een rol kan spelen bij elk facet van een groeiend bedrijf. Of het gaat om tekstverwerkers, databases, servers of smartphones, Microsoft heeft het allemaal.

Het zijn dan ook vooral IT-professionals en het bedrijfsleven die blij zijn met Nadella. Voor gewone consumenten is hij wellicht minder aansprekend vanwege zijn ingewikkelde taal en focus op de zakelijke markt. De enige keer dat consumenten misschien van Nadella hebben gehoord, was toen hij zijn grootste, publieke fout beging.

Vrouwen

In oktober werd Nadella gevraagd naar de inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Zijn antwoord deed wenkbrouwen fronsen. "Vrouwen moeten erop vertrouwen dat ze een loonsverhoging krijgen wanneer dat gepast is. Dat is karma", zei de in India geboren Nadella. Later bood hij zijn excuses aan via Twitter. Hij zei dat hij zich ongelukkig had uitgedrukt.

Nadella haalde ook het nieuws toen hij aankondigde dat hij Microsoft wil afslanken. Het betekent het verlies van zo'n 20.000 banen, ongeveer 15% van het personeelsbestand. Veel van de ontslagen zijn oud-medewerkers van Nokia, waar Microsoft de telefoontak van heeft gekocht.

Het gesprek met Nadella duurde maar twintig minuten. Eerdere sprekers, zoals de beruchte journalist Jeremy Paxman ("We're in the age of the narcisist") en zanger Bob Geldof ("Only the educated are free"), spraken langer op Microsofts eigen evenement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl