Oppositleider Anwar en zijn vrouw groeten aanhangers na het hoger beroep
NOS Nieuws

Vonnis Maleisische oppositieleider uitgesteld

Het hooggerechtshof van Maleisië heeft de uitspraak in hoger beroep tegen oppositieleider Anwar Ibrahim uitgesteld. Voormalig premier Anwar vecht zijn veroordeling wegens homoseksuele contacten aan. De rechtszaak ligt uiterst gevoelig in Maleisië.

De uitspraak heeft verstrekkende gevolgen voor de politiek in Maleisië. Als Anwar het hoger beroep verliest, mag hij na zijn celstraf vijf jaar lang geen politieke functie uitoefenen. De rechters zeggen dat ze meer tijd nodig hebben om tot een uitspraak te komen en hebben zich niet vastgelegd op een datum.

Anwar geniet een grote populariteit in Maleisië en boekte als oppositieleider winst bij de verkiezingen van 2008 en 2013.

Gif

Aanklager Shafee spreekt tegen dat geprobeerd wordt om Anwar monddood te maken en dat hij het slachtoffer is van een politiek proces. "Dat zeggen politici altijd als ze in een rechtszaak verwikkeld zijn", zegt de aanklager. Anwar beklaagde zich na de behandeling van het hoger beroep over "het gif en de kwaadaardigheid" die over hem zijn uitgestort.

Anwar werd in maart tot vijf jaar cel veroordeeld wegens homoseksuele contacten met een medewerker in 2008. Na zijn afzetting als premier in 1998 werd hij ook al veroordeeld wegens homoseksualiteit. In 2004 kwam hij vrij, toen het federale hof het vonnis tegen hem vernietigde.

Strafbaar

Homoseksualiteit is in alle gevallen strafbaar in Maleisië. Er staat een maximale gevangenisstraf van twintig jaar op.

De zaak-Anwar verdeelt niet alleen Maleisië. De Verenigde Staten en andere westerse landen maken zich zorgen over de behandeling van Anwar. Onbekend is of premier Rutte, die deze week in Maleisië was, de zaak-Anwar ter sprake heeft gebracht bij premier Najib Razak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl