Ikea is een van de bedrijven die door PWC werd bijgestaan, net als bijvoorbeeld Amazon en Pepsi
NOS Nieuws

Luxemburg hielp multinationals met belastingconstructies

Honderden belastingdocumenten van grote internationale bedrijven liggen op straat. De documenten geven voor het eerst inzicht in de exacte constructies die bedrijven via Luxemburg optuigen om hun belastingdruk te verlagen.

Een groep onderzoeksjournalisten uit 26 landen publiceerde documenten met daarin afspraken die zijn goedgekeurd door de Luxemburgse belastingdienst. Dagblad Trouw deed mee aan het internationale onderzoek. Ook Nieuwsuur zal er vanavond in samenwerking met Trouw dieper op ingaan.

Ikea

De uitgelekte documenten bevatten 1028 constructies die belastingadviseurs van PricewaterhouseCoopers (PWC) namens 343 bedrijven ter beoordeling voorlegden aan de Luxemburgse fiscus. Met al die constructies is die belastingdienst uiteindelijk akkoord gegaan.

Onder de bedrijven die PWC bijstond zijn grote namen als Amazon, Ikea en Pepsi. Ook het Nederlandse kledingconcern WE en een voormalig investeringsfonds van ING worden genoemd in de documenten.

Niet illegaal

De constructies en afspraken zijn niet illegaal. Bij het opstellen werd gebruik gemaakt van de verschillen in belastingtarieven die landen hebben. Sommige hebben bijvoorbeeld een lage winstbelasting; andere juist een gunstig tarief voor bepaalde producten of diensten.

Veel landen, waaronder ook Nederland, hebben regels om te vermijden dat over hetzelfde inkomen in meerdere landen belasting moet worden betaald. Door heen en weer te schuiven met geld proberen bedrijven zoveel mogelijk winsten onder het gunstigst mogelijke tarief te laten vallen. Daarvoor wordt vaak gebruik gemaakt van bedrijven die alleen in naam of met een klein kantoor in een land gevestigd zijn.

Maatschappelijke ophef

Tegen die fiscale sluiproutes bestaat steeds meer maatschappelijk verzet. Zo presenteerde de OESO vorige maand een plan om internationale belastingontwijking tegen te gaan. Ook de Europese Commissie wil de constructies aanpakken.

Dat blijkt in de praktijk vaak lastig. Landen zijn bang dat zij inkomsten mislopen als bedrijven uit hun land vertrekken als de belastingtarieven eenzijdig worden aangepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl