NOS NieuwsAangepast

"Belastingregels beter afstemmen"

De belastingregels en -procedures moeten internationaal beter op elkaar worden afgestemd. Op die manier moet voorkomen worden dat internationale opererende bedrijven door de mazen van de wet glippen en belastingen weten te ontwijken. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Belastingparadijzen

Op verzoek van de 20 grootste en belangrijkste industrielanden heeft de OESO onderzoek gedaan naar de problemen die veel landen hebben bij het heffen van belastingen bij multinationals. Veel van die bedrijven sluizen winsten door naar andere landen waar de belastingdruk lager ligt. En dat is volgens de OESO een serieus risico voor de belastingopbrengsten.

Niet bindend

Nu zijn er nog veel verschillen tussen belastingsystemen. En ook de regels voor informatie over omzet, winst en het aantal werknemers verschillen per land. Dat moet meer gelijkvormig, vindt de OESO.

De aanbevelingen van de organisatie vinden steun bij de G20-landen, maar zijn verder niet bindend. Volgende week komen de ministers van Financiën van de G20 bijeen in Australië. Dan worden de aanbevelingen verder besproken.

Wiebes

Staatssecretaris Wiebes van Financiën is blij met het rapport van de OESO. ''Uit het rapport blijkt dat veel werk verzet is, maar dat ook nog veel werk verzet moet worden.'' Volgens Wiebes werpt de internationale samenwerking tegen belastingontwijking zijn eerste vruchten af. Ook benadrukt hij dat Nederland dit project ondersteunt en voorop meeloopt in de internationale samenwerking tegen belastingontwijking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl