De suzuki-fruitvlieg
NOS Nieuws

Suzuki-fruitvlieg rukt op in Nederland

De schadelijke suzuki-fruitvlieg komt in Nederland steeds vaker voor. In 2012 werd de Aziatische fruitvlieg hier voor het eerst gezien. Toen werden er in fruitvlieg-vallen 32 gevonden. Sindsdien is dat aantal verhonderdvoudigd. Dat meldt Natuurbericht.

Het vliegje kan flinke schade veroorzaken. Vooral bessen, frambozen, bramen en aardbeien zijn aantrekkelijk voor de fruitvlieg. Vorig jaar waarschuwde staatssecretaris Dijksma van Landbouw dat de suzuki-fruitvlieg zich verder zal verspreiden in Nederland.

Snelle bestrijding

Biologen van Natuurbericht dringen erop aan dat het vliegje snel wordt bestreden. Een natuurlijke vijand voor de suzuki-fruitvlieg is nog niet aangetroffen in Nederland. Biologen hopen op een strenge winter waardoor veel fruitvliegen het loodje leggen.

"Suzuki-fruitvlieg heeft een andere legboor"

Consumenten wordt geadviseerd om aangetast fruit niet zomaar weg te gooien in de gft-bak, maar in een gesloten plastic zak in de vriezer te stoppen en pas daarna weg te gooien. Dat zorgt ervoor dat de vliegjes doodvriezen.

Ook helpt het om zacht fruit, zoals aardbeien en bessen, meteen in de koelkast te bewaren. Dat voorkomt dat eventuele eitjes uitkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl