NOS NieuwsAangepast

Suzuki-fruitvlieg bedreigt Nederland

De Aziatische fruitvlieg Drosophila suzukii die ook in Noord-Amerika en Zuid-Europa schade aan gewassen toebrengt, bedreigt nu ook Nederlandse fruitkwekerijen. "De verwachting is dat het fruitvliegje ook in Nederland heel schadelijk kan zijn," schrijft staatssecretaris Dijksma van Landbouw in antwoord op vragen van de Tweede Kamer.

Dijksma verwacht dat de suzuki-fruitvlieg "zich verder gaat verspreiden in Nederland". Vooral bessen, frambozen, bramen en aardbeien zijn aantrekkelijk voor de fruitvlieg.

Vrijstelling bestrijdingsmiddel

Fruitkwekers hebben in maart een vrijstelling gevraagd voor gebruik van het bestrijdingsmiddel Spinosad. Die wordt alleen in noodsituaties verleend. Eind augustus mocht het middel pas gebruikt worden. De Nederlandse Fruittelers Organisatie vindt dat de procedure te lang heeft geduurd: "Als je als sector zo'n probleem tegenkomt, wil je meteen kunnen reageren."

De mogelijkheid tot vrijstelling is er tot oktober dit jaar. LTO Nederland: "We zijn blij dat de telers nu in ieder geval met de bestrijding kunnen beginnen. Hoe dat volgend jaar gaat moeten we nog bekijken."

Winter overleefd

Vorig jaar werd de fruitvlieg voor het eerst in Nederland gevonden tijdens een doorlopend onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit. De Aziatische fruitvlieg heeft mogelijk de winter overleefd en zich door het mooie zomerweer snel voortgeplant. De fruittelers gaan dat deze winter verder onderzoeken.

De VVD in de Tweede Kamer had om opheldering gevraagd nadat fruittelers de noodklok hadden geluid over de langdurige procedures.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl