De aanvaller rende met bijl in de hand op de agenten af
NOS Nieuws

New Yorkse bijlzwaaier was radicale moslim

De man die agenten in New York met een bijl aanviel, was een geradicaliseerde moslim. Commissaris William Bratton betitelde de aanval op een persconferentie als een terroristische daad.

De aanvaller, Zale Thompson (32), werd doodgeschoten nadat hij vier agenten had aangevallen in een drukke winkelstraat in Queens. Een agent raakte daarbij zwaargewond. Hij ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis, net als een 29-jarige vrouw die door een verdwaalde kogel in haar rug werd geraakt.

Volgens de autoriteiten was niemand anders bij de aanval betrokken. Thompson was niet bij bekende terroristische organisaties betrokken en stond ook op geen enkele zwarte lijst.

Onthoofdingen

De dader had de afgelopen tijd radicale islamitische sites bezocht en op sociale media anti-Westerse berichten geplaatst, zegt de politie. Uit onderzoek op computers die de politie in beslag nam in het huis van Thompsons vader, waar de 32-jarige woonde, bleek dat op de pc's recent is gezocht naar onthoofdingen, een man die het Witte Huis wist binnen te dringen en aanslagen in Canada.

Thompson bekeerde zich twee jaar geleden tot de islam. Onderzoekers zijn nog bezig om vast te stellen of hij banden heeft met een moskee in de buurt. Ook wordt nog onderzocht in hoeverre de aanval was gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl