Ratko Mladic bij het Joegoslaviëtribunaal (archief)
NOS Nieuws

Aanklager Mladic mag nieuw bewijs inbrengen

De aanklager in het proces tegen Ratko Mladic mag van de rechters van het Joegoslaviëtribunaal nieuw bewijsmateriaal inbrengen. Het proces zal daardoor langer duren, maar niet onaanvaardbaar veel langer, zeggen de rechters.

Het nieuwe materiaal komt uit een onderzoek naar een massagraf in Tomasica, in het district Prijedor. Dat graf werd vorig jaar ontdekt. Er bleken 435 Bosnische moslims in te liggen die begin jaren negentig door Bosnische Serviërs zijn vermoord.

De aanklager van het tribunaal zegt dat zijn onderzoek nieuwe bewijzen over de rol van het Bosnisch-Servische leger heeft opgeleverd. Mladic was daarvan de commandant. Het materiaal wordt ondersteund door verklaringen van zes deskundigen en zeven getuigen.

Proces

Het proces tegen Mladic begon in 2012. Hij wordt verdacht van een reeks misdaden, waarvan genocide de zwaarste is. Hij staat onder meer terecht voor de moord op duizenden moslims in Srebrenica in 1995.

De aanklager had bijna anderhalf jaar nodig om alle bewijzen tegen Mladic naar voren te brengen. In mei begon Mladic aan zijn verdediging.

In september was het onderzoek naar het massagraf bij Tomasica zo ver gevorderd dat de aanklager om toestemming vroeg om nieuw bewijsmateriaal te presenteren. Het protest hiertegen van Mladic is nu afgewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl