NOS NieuwsAangepast

Massagraf Tomasica blijkt enorm

Het massagraf dat eerder deze maand bij het Bosnische dorp Tomasica werd ontdekt, blijkt het grootste te zijn dat in jaren is gevonden in Bosnië-Herzegovina.

Er zijn tot nu toe 268 lichamen geborgen. Mogelijk liggen er in het graf zelfs duizend lichamen, al zijn er aanwijzingen dat het massagraf gedeeltelijk is geruimd. Het verplaatsen van lijken gebeurde vaker, om sporen uit te wissen.

Slachtoffers burgeroorlog

In het grootste van de bijna 500 massagraven die in Bosnië-Herzegovina zijn gevonden, lagen 629 lichamen. Dat waren slachtoffers van de massamoord in Srebrenica.

Ook nu gaat het om slachtoffers van de burgeroorlog die begon na het uiteenvallen van Joegoslavië in 1991 en eindigde in 1995. Waarschijnlijk zijn het Bosnische moslims en Kroaten die in 1992 zijn gedood door Serviërs bij etnische zuiveringen. Mogelijk zaten de slachtoffers eerst opgesloten in concentratiekampen in de regio.

Tegenwerking Servië

Het was al jarenlang bekend dat er in de omgeving van Tomasica een massagraf moest liggen, maar door tegenwerking van de Servische autoriteiten was onbekend waar precies. Uiteindelijk werden vier getuigen gevonden die meer details konden verschaffen.

De lichamen werden gevonden op een diepte van 8 meter. In veel gevallen zijn identiteitspapieren teruggevonden, wat identificatie makkelijker maakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl