liveblog
NOS VoetbalAangepast

Aardige affiches morgen, met Duitsland-China en Noorwegen-Nigeria

  • Het achtste WK is begonnen in het Parc des Princes in Parijs
  • Gastland en favoriet Frankrijk overklast Zuid-Korea: 4-0
  • Nederland komt dinsdag in actie tegen Nieuw-Zeeland
liveblog gesloten

Morgen Duitsland-China

Een aardig affiche morgen in Groep B: tweevoudig wereldkampioen Duitsland neemt het om 15.00 uur op tegen China. De andere wedstrijd in die groep begint om 18.00 uur: Spanje - Zuid-Afrika.

Om 21.00 uur volgt het andere duel in Groep A, de groep van Frankrijk. Die gaat tussen Noorwegen en Nigeria.

Samenvatting

Frankrijk flitsend uit startblokken op WK voetbal

Eindsignaal

Het zit erop in Parijs. De eindstand is 4-0. Een sterk optreden van Frankrijk, dat zijn status van favoriet luister bijzette tegen de nummer veertien van de wereld, Zuid-Korea.

Meer over de wedstrijd in ons verslag

Zo!

Op het moment dat iedereen dacht dat de eindstand wel op het scorebord stond, haalt Amandine Henry prachtig uit: 4-0 in de 85ste minuut.

Frankrijk - Zuid-Korea 4-0

Parc des Princes veert op bij 4-0 van Henry

Jeetje

Een grote kans voor... Zuid-Korea! Lee Mina kan zomaar doorlopen richting het Franse doel. Ze komt oog in oog met Bouhaddi en schiet naast. Nog een kwartier te spelen.

Frankrijk - Zuid-Korea 3-0

Transfernieuws (m)

Eden Hazard tekent voor Real Madrid, zo meldt de club op zijn website. Er was al lang sprake van deze transfer, nu is het officieel. De Belg komt over van Chelsea en tekent voor vijf seizoenen.

Nummer 4 tegen nummer 14

Afgaande op de wereldranglijst, zouden de teams aan elkaar gewaagd moeten zijn; Frankrijk staat vierde en Zuid-Korea veertiende.

Maar de eerste helft laat een ietwat ander beeld zien.

En 3-0!

Op slag van rust komt er weer een hoge voorzet en weer staat Renard op de goede plek om binnen te koppen: 3-0.

Frankrijk - Zuid-Korea 3-0

Kijktipje

Voordat de Nederlandse internationals naar Frankrijk afreisden, zochten we ze op bij hun clubs. Dat leverde de fraaie serie 'Rivkah tackelt' op.

Bekijk 'm op YouTube.

Wel 2-0!

Nu dan toch echt 2-0. Uit een hoekschop kopt verdedigster Wendie Renard simpel binnen.

Frankrijk - Zuid-Korea 2-0

Wendie Renard

Geen 2-0

Ook de vrouwen maken kennis met de VAR. Heel Frankrijk vierde al de 2-0 van verdedigster Griedge Mbock Bathy, maar bij nader inzien, en na hulp van de VAR, wordt er buitenspel geconstateerd.

Frankrijk - Zuid-Korea 1-0

Van de Donk

Insiders verwachten dit toernooi veel van Daniëlle van de Donk, middenvelder van Oranje. Verslaggeefster Rivkah op het Veld sprak de 27-jarige vrijdag.

Meer over Van de Donk in dit artikel.

Van de Donk: 'Ik speel nu met meer rust aan de bal'

Openingstreffer WK

Française Le Sommer tekent voor eerste WK-goal

Doelpunt Frankrijk!

En nog binnen tien minuten ligt de bal in het net! De spits van Frankrijk, Eugénie Le Sommer, komt goed inlopen en schiet de voorzet vanaf rechts achter de Koreaanse doelvrouw.

Eugénie Le Sommer

Eerste hoekschop

Umpierrez geeft de eerste hoekschop van dit toernooi. Die is voor Frankrijk, dat fanatiek uit de startblokken komt. De eerste kansjes zijn al genoteerd.

Vrouw in het zwart

De vrouw in het zwart heeft een toepasselijke achternaam: Umpierrez. De wereldvoetbalbond interviewde de Uruguayaanse voorafgaand aan het WK.

Aftrap

De scheidsrechter fluit, het WK begint!

Frankrijk - Zuid-Korea

Ceremonie

Openingsceremonie

Frankrijk in een 4-2-3-1 systeem

Het gastland start in een 4-2-3-1-opstelling. Met de verwachte namen in de basis. Daarbij ook zeven speelsters van Champions League-winnaar Olympique Lyon. Delphine Cascarino is er daar één van. Zij is de Française die bij Lyon 'onze' Shanice van der Sanden buiten de basis houdt.

'Het WK van de grote cijfers'

'Nu al het WK van de grote cijfers'

Op deze vrouwen moet u letten

Voor wie niet thuis is in de wereld van het vrouwenvoetbal, we hebben wat speelsters onder elkaar gezet die mogelijk gaan schitteren de komende weken: 'Het WK voetbal voor vrouwen begint: dit zijn de sterren'

Daar hoort ook de Nigeriaanse Asisat Oshoala bij. Ze laat op haar Instagram-account zien over een goede techniek te beschikken.

Wie zijn nog meer favoriet?

Veel landen worden getipt voor de wereldtitel. Uiteraard horen daar Japan, Verenigde Staten, Noorwegen en Duitsland bij - de vier landen die al eens een WK wonnen. In Studio France stelt sidekick Suse van Kleef dat er acht favorieten zijn die dicht tegen elkaar aan zitten.

Ook thuisland Frankrijk staat hoog op alle lijstjes. Dat heeft veel te maken met sterspeelster Amadine Henry. Zij sprak gisteren op een persconferentie.

Nederland in Groep E

Tijdens de loting werd Nederland in Groep E ingedeeld met Canada, Kameroen en Nieuw-Zeeland. Een opvallende speling van het lot, aangezien het een bijna identieke groep is als tijdens het vorige WK.

Want ook vier jaar geleden zat Oranje bij Canada en Nieuw-Zeeland in de groep. En ook toen speelden de vrouwen hun eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland (1-0 winst) en hun derde wedstrijd tegen Canada (1-1). Alleen van China werd verloren (0-1).

WK-loting

Elke avond: Studio France

Studio France, vanavond vanaf 20.25 uur op NPO3

Studio France is te zien op NPO 3 (van 20.25 tot 23.15 uur) op iedere dag dat er een 21.00 uur-wedstrijd is. Presentator Sjoerd van Ramshorst neemt met sidekick Suse van Kleef - zij is oud-voetbalster en NOS-correspondent in Engeland- en twee gasten de dag door.

Frankrijk loopt warm voor WK

'WK voor vrouwen op voorpagina's Franse kranten'

WK bij de NOS

De NOS volgt het achtste WK voor vrouwen op de voet. Zo zijn alle 52 duels live te zien via de speciale website en in de NOS-app.

Maar ook op televisie, op de radio en op Teletekst volgen we de mondiale titelstrijd. Meer informatie in dit artikel.

7 juni - 7 juli

Van 7 juni tot 7 juli: het WK voor vrouwen

Bonjour!

Welkom bij ons eerste liveblog tijdens het WK voetbal voor vrouwen. Vanavond begint het toernooi met een openingsceremonie (20.40 uur) en aansluitend het eerste duel: Frankrijk tegen Zuid-Korea.

Shanice van der Sanden