Frankrijk krijgt na VAR-moment ook Noorwegen op de knieën

Frankrijk-Noorwegen (groep A) | WK 2019

Frankrijk heeft op het WK in eigen land het topduel in groep A tegen Noorwegen gewonnen. Het werd in Nice na een onderhoudend duel 2-1 voor de thuisploeg, die de overwinning dankte aan een strafschop na een VAR-moment in de tweede helft.

Frankrijk en Noorwegen, die allebei het toernooi waren begonnen met een overwinning (op respectievelijk Zuid-Korea en Nigeria), gingen energiek van start in de goed gevulde maar niet uitverkochte Allianz Riviera. Dat leverde een levendige beginfase op, waarin het spel op en neer golfde.

De eerste kans was voor de Noorse Ingrid Syrstad Engen die na een kwartier met een kopbal gevaar stichtte. Het was voor de thuisploeg het sein het heft in handen te nemen. Met name de snelle Kadidiatou Diani liet zich zien. Eerst met een schot voorlangs en daarna met een aantal demarrages over de rechterflank.

Kadidiatou Diani, het Franse gevaar op rechts

Valérie Gauvin, in de openingswedstrijd van het WK nog invalster, probeerde een voorzet van Diani achter het standbeen langs tot doelpunt te promoveren, maar de inzet miste kracht. Hetzelfde gold voor haar achterwaartse kopbal.

Ineens op de slof

Noorwegen bleef onder druk staan, al wist het af en toe aan de wurggreep te ontsnappen en een speldenprik uit te delen. In de eerste minuut na rust was er echter geen houden meer aan. Amel Majri werd te veel tijd en ruimte gegund om een voorzet af te leveren, die door Gauvin ineens op de slof werd genomen: 1-0.

Valérie Gauvin schreeuwt het uit naar haar treffer

De voorsprong was dik verdiend en werd even later zelfs bijna met het hoofd verdubbeld door dezelfde Gauvin. In plaats daarvan verscheen in de 54ste minuut de 1-1 op het scorebord, toen Wendie Renard een ongevaarlijke voorzet van Isabell Herlovsen pardoes in eigen doel schoot in plaats van ernaast.

Moed

De Noorsen putten moed uit het presentje en legden prompt meer brutaliteit in hun spel. Een VAR-moment hielp Frankrijk in de 72ste minuut echter weer in het zadel.

Onbegrip op de Noorse gezichten als arbiter Bibiana Steinhaus naar de stip wijst

Bij het uitverdedigen in het eigen strafschopgebied schampte Syrstad Engen de bal en raakte daarbij haar opponente vol op het bovenbeen. Strafschop oordeelde de Duitse scheidsrechter Bibiana Steinhaus, die in eigen land mannenwedstrijden in de Bundesliga fluit, na het zien van de beelden. Eugénie Le Sommer voltrok het vonnis: 2-1.

Noorwegen, dat in de kwalificatiegroep Nederland van de eerste plaats had gehouden, gaf de strijd nog niet op en bleef zoeken naar de gelijkmaker. Tot echte kansen kwamen de noordelingen echter niet meer.