Spanje boekt moeizame zege op WK-debutant Zuid-Afrika

Spanje - Zuid-Afrika (groep B) | WK 2019

Spanje heeft op het WK voetbal in Frankrijk een enigszins fortuinlijke zege geboekt op WK-debutant Zuid-Afrika. Na een 0-1 ruststand in Le Havre werd het door drie goals in de laatste twintig minuten 3-1 voor de Spaanse vrouwen.

Zuid-Afrika, de nummer 49 van de wereldranglijst, kwam in de eerste helft verrassend op voorsprong door een afstandsschot van Thembi Kgatlana, winnares van de Gouden Bal en de Gouden Schoen bij de Afrika Cup van vorig jaar.

De Spaanse vrouwen, nummer 13 van de wereld, speelden slordig, ook na rust, en met nog twintig minuten op de klok leek een stunt in de maak.

Strafschoppen

Maar Bayana Bayana ging toch ten onder. In de 70ste minuut ging de bal op stip na een handsbal van Janine van Wyk. Jennifer Hermoso schoot de penalty onberispelijk binnen, en dat deed ze in de 83ste minuut nog eens over bij een tweede penalty.

Jennifer Hermoso is blij na het benutten van haar eerste penalty

Na een ongelukkige en pijnlijke botsing tussen Nothando Vilakazi en Lucia Garcia ging de bal - na een seintje van de VAR - namelijk opnieuw op de stip. Vilakazi kreeg ook nog eens haar tweede gele kaart en moest dus van het veld.

Vlak voor tijd maakte Garcia er ook nog 3-1 van voor Spanje, dat nu aan de leiding gaat in de groep A. In dezelfde groep won Duitsland eerder op de dag met 1-0 van China.