FIFA WK voetbal (v) 2019

Frankrijk, 7 juni - 7 juli 2019

Shanice van de Sanden AFP

Bankzitter Van de Sanden kan het verschil maken in Champions League-finale

tijd van publicatie

Het is 24 mei 2018. Olympique Lyonnais neemt het in de finale van de Champions League voor vrouwen op tegen Wolfsburg. Na 90 minuten is de stand 0-0 en wordt er verlengd. Wolfsburg komt vervolgens in de verlening op voorsprong. Lyon-trainer Reynald Pedros moet ingrijpen.

Pedros roept Shanice van de Sanden bij zich en brengt de aanvalster in het veld. Het blijkt een gouden wissel. De vleugelspits levert binnen twintig minuten drie assists af en zorgt er zo hoogstpersoonlijk voor dat Lyon met een 4-1 overwinning van het veld stapt. Het is de derde keer op rij dat de Fransen de Champions League winnen.

Shanice van de Sanden na het winnen van de Champions League (2017-2018) Reuters

Zaterdagavond kan die indrukwekkende reeks een vervolg krijgen. Dan speelt Lyon in de finale van de Champions League tegen Barcelona, de club van Oranje-internationals Lieke Martens en Stefanie van der Gragt.

Martens en Van de Sanden vormen, samen met Vivianne Miedema, de voorhoede van het Nederlands elftal. Maar waar Martens bij Barcelona vrijwel altijd verzekerd is van een basisplaats, is het voor Van de Sanden vaak maar de vraag of ze aan de aftrap staat.

Shanice van de Sanden bij Lyon

Wedstrijden Basisplaats Doelpunten
Franse competitie 19 11 7
Champions League 6 2 0

Als Vera Pauw, oud-bondscoach van het Nederlands elftal, het bij Lyon voor het zeggen had gehad, zou Van de Sanden in deze grote wedstrijd tegen Barcelona zeker aan de aftrap verschijnen. "Ik hoop niet dat de trainer de fout maakt om haar wéér op de bank te zetten."

Volgens Pauw is Van de Sanden echt een speelster van de buitencategorie. "Ze heeft iets eigens en is heel speciaal. Als tegenstander kun je denken dat je de wedstrijd onder controle hebt, maar Shanice blijft onvoorspelbaar. Zij kan de wedstrijd beslissen."

Speciale band

Pauw, die van 2004 tot 2010 bondscoach was, heeft een speciale band met de aanvalster. Ze haalde Van de Sanden op zestienjarige leeftijd bij het Nederlands elftal, terwijl ze de jonge aanvalster zelf nog nooit had zien spelen.

Lieke Martens en Shanice van de Sanden bij Oranje ANP

Pauw werd gebeld door haar broer, die Van de Sanden een wedstrijd in actie had gezien. "Hij zei: 'als ik goed naar je heb geluisterd, dan denk ik dat deze speelster heeft wat je mist'." De bondscoach haalde Van de Sanden diezelfde avond nog naar de training van de selectie, waar de speelster liet zien waartoe ze in staat was en zichzelf zo Oranje in voetbalde.

In 2008 maakte Van de Sanden voor het eerst haar opwachting in het Nederlands elftal. Maar nadat Pauw twee jaar later was vertrokken als bondscoach, werd de snelle buitenspeelster plots niet meer opgeroepen. Die periode van afwezigheid duurde maar liefst zeven jaar.

Liverpool

Gedurende die tijd speelde Van de Sanden in de eredivisie. Eerst bij FC Utrecht, daarna bij sc Heerenveen. In 2011 kwam ze bij Twente terecht. Daar ontwikkelde ze zich tot een van de sterkhouders van het elftal. Het leverde haar in 2016 een transfer naar Liverpool op.

"Dat was het eerste buitenlandse avontuur voor Shanice en dat is hartstikke goed gegaan", vertelt Mandy van den Berg. De voormalig aanvoerster van de Oranjevrouwen stond ook onder contract bij 'The Reds' en woonde in één huis met Van de Sanden.

"We trokken veel met elkaar op en ik heb haar goed leren kennen." Van den Berg denkt dat veel mensen Van de Sanden vooral kennen als een uitbundige speelster, maar ze weet dat haar voormalig team- en huisgenoot ook een andere kant heeft. "Er was altijd leven in de brouwerij en we hadden genoeg te lachen. Maar ze kan thuis ook serieus en rustig zijn."

Europees kampioen

In 2017 werd Van de Sanden met het Nederlands elftal Europees kampioen. De aanvalster speelde op het toernooi in eigen land ijzersterk en zag haar optreden beloond worden met een toptransfer naar Olympique Lyonnais.

Volgens Pauw is dat in Europa een toonaangevende club, waar het bulkt van de goede speelsters. En dat, zo denkt de oud-bondscoach, is ook de reden dat Van de Sanden niet altijd aan de aftrap staat. Voor vanavond hoopt ze op een basisplek voor haar voormalige pupil. En niet op een optreden in een eventuele verlenging.

"Juist in deze topwedstrijd moet Shanice spelen. Ze heeft power in de kont en weet precies wanneer ze diep moet gaan. Zij kan echt het verschil maken."

STER Reclame