Vivianne Miedema, Lineth Beerensteyn en Lieke Martens vieren de goal van Miedema

Voetbalsters eindigen Algarve Cup na strafschoppen als elfde

De Nederlandse voetbalsters zijn als elfde geëindigd op de Algarve Cup. In Albufeira wint de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman na het nemen van strafschoppen van China. Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1.

Oranje, in 2018 nog winnaar van het toernooi, slaagde er ook in zijn derde wedstrijd niet in indruk te maken. Oranje was wel beter dan China en kreeg ook meer kansen, hoewel de Chinese vrouwen er soms gevaarlijk uitkwamen.

Miedema opent score

Nadat Vivianne Miedema al eens op de lat had gekopt, tikte de spits pal voor de rust de eerste Oranje-goal van dit toernooi binnen. De voorzet van rechts was van Lineth Beerensteyn, die door Jackie Groenen de diepte in was gestuurd.

Lieke Martens speelde tegen China haar 100ste interland

Snel na rust maakte Yao Wei 1-1 met een intikker en verprutsten beide landen een enorme kans. Lieke Martens raakte in haar 100ste interland bij een vrije mogelijkheid de buitenkant van de paal en Xiao Yuyi schoot, na een blunder van keepster Sari van Veenendaal, de bal voor een volledig leeg doel naast.

Winnende strafschop Miedema

In de slotfase drong Oranje flink aan, werd een schot van Sherida Spitse uit de kruising getikt door keeper Peng Shimeng en raakte invaller Renate Jansen de lat.

Een strafschoppenserie moest de beslissing brengen en daarin misten de Chinese vrouwen Yao Wei en Wu Chengsu. Namens Nederland raakte Spitse de paal, scoorden Daniëlle van de Donk, Merel van Dongen en Dominique Bloodworth en schoot Miedema de winnende penalty binnen.

De Nederlandse voetbalsters tegen China

Het toernooi gold als voorbereiding op het WK van komende zomer, dat van 7 juni tot en met 7 juli plaatsvindt in Frankrijk.

NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg liep de afgelopen week mee in het spoor van de voetbalsters, die in het Portugese Lagos zijn voor de Algarve Cup. Bekijk hier de reportage: