FIFA WK voetbal (v) 2019

Frankrijk, 7 juni - 7 juli 2019

Tien Oranjevrouwen houden stand in Zwitserland en pakken WK-ticket

time icon
ANP

De Nederlandse voetbalsters hebben zich gekwalificeerd voor het WK, volgend jaar zomer in Frankrijk. Na de eerdere 3-0 zege in Utrecht was een 1-1 gelijkspel in en tegen Zwitserland ruimschoots genoeg voor het WK-ticket.

Na zeven minuten stond de wedstrijd in het mistige Schaffhausen al op zijn kop. Verdediger Anouk Dekker verspeelde de bal knullig aan Ramona Bachmann, de sterspeelster van de Zwitsers die in de heenwedstrijd geschorst was.

Rood

De doorgebroken Bachmann snelde richting het doel van Loes Geurts, waarna Dekker haar neerhaalde en daarvoor terecht rood kreeg. Nederland moest met nog 83 minuten te gaan met tien speelsters verder.

Bondscoach Sarina Wiegman bracht als antwoord op de rode kaart verdediger Merel van Dongen in de ploeg. Dat ging ten koste van middenvelder Jill Roord, die met tranen in haar ogen op de bank plaatsnam.

De wissel was extra zuur voor de middenvelder van Bayern München, omdat ze juist een keer vanaf het begin de kans kreeg vanwege de blessure van Jackie Groenen.

Oranje bleef de eerste helft simpel op de been en werd zelf via de omschakeling gevaarlijk. De snelheid van Shanice van de Sanden bleek een machtig wapen. Zij kreeg na een sublieme hakbal van Vivianne Miedema de grootste kans, maar schoot recht op de keeper.

Miedema scoort

In de tweede helft kwam Nederland al snel tot een doelpunt. Na een voorzet van Van de Sanden tikte Martens de bal door naar Miedema, die haar tegenstander voorbij ging en de bal met links diagonaal binnenschoot.

Zwitserland had vanaf dat moment minimaal vijf goals nodig voor het WK-ticket. Coumba Sow maakte in de 71ste minuut nog wel de gelijkmaker voor Zwitserland, maar daar bleef het bij.

Tweede WK

Het is de tweede keer dat Oranje zich plaatst voor een WK. In 2015 haalde Nederland de achtste finales, waarin het verloor van regerend kampioen Japan.

De loting is op 8 december in Parijs.

OranjeLeeuwinnen
@oranjevrouwen
🎵 | We gaan naar Frankrijk toe! #ZWINED
6 maanden geleden

Het WK voor vrouwen wordt gespeeld in negen steden: vijf in het noorden van Frankrijk, vier in het zuidelijke deel. De openingswedstrijd wordt op vrijdag 7 juni gespeeld in het Parc des Princes in Parijs, het onderkomen van Paris Saint-Germain. Een maand later, op zondag 7 juli, is de finale in Lyon. In het stadion van Olympique Lyon, dat plaats biedt aan bijna 60.000 toeschouwers, worden ook de halve finales gespeeld. De wedstrijd om het brons is op 6 juli in Nice.

De andere speelsteden zijn Valenciennes (Stade du Hainaut), Le Havre (Stade Océane), Reims (Stade Auguste-Delaune), Rennes (Roazhon Park), Grenoble (Stade des Alpes) en Montpellier (Stade de la Mosson).

STER Reclame