liveblog
NOS VoetbalAangepast

Niet Salah, maar Rusland straalt in Sint-Petersburg

liveblog gesloten

Einde wedstrijd

Het is afgelopen. Rusland wint met 3-1 van Egypte en blijft de trotse koploper in Groep A.

Stand Groep A

Rusland 2-6 (8-1)
Uruguay 1-3 (1-0)
Egypte 2-0 (1-4)
Saudi-Arabië 1-0 (0-5)

Zuid-Korea verder zonder verdediger

De Zuid-Koreanen moeten het de rest van het toernooi stellen zonder Park Joo-ho. De verdediger heeft in het duel met Zweden (0-1) een hamstringblessure opgelopen. Hij heeft minstens drie weken nodig om hiervan te herstellen.

Park Joo-ho blijft wel bij de ploeg om steun te bieden bij de groepduels met Mexico en Duitsland.

Nog een paar minuten

Nog vier minuten heeft Egypte om twee doelpunten te maken en er een gelijkspel uit te slepen.

Rusland-Egypte 3-1

Doelpunt Egypte!

Met hulp van de videoref (die een overtreding binnen het strafschopgebied zag en niet er buiten) krijgt Mohamed Salah een penalty en die benut de Egyptenaar feilloos. Er zijn nog zeventien minuten te spelen.

Rusland-Egypte 3-1

Doelpunt Rusland!

Het wordt nu zelfs 3-0. Een echte spitsengoal van Artem Dzyuba: aannemen en schieten. Is Rusland weer op weg naar een monsterscore?

Rusland-Egypte 3-0

Doelpunt Rusland!

Groot feest in het stadion in Sint-Petersburg, want Rusland komt op 2-0 tegen Egypte. Denis Tsjerysjev rondt een aanval over meerdere schijven goed af. Het duel lijkt nu wel gespeeld.

Rusland-Egypte 2-0

Een grote kans voor Mohamed Salah, maar hij krijgt de bal niet lekker voor zijn voeten. Egypte moet komen.

Rusland-Egypte 1-0

Leekens ontslagen als bondscoach Hongarije

De Belgische trainer Georges Leekens is ontslagen als bondscoach van Hongarije. De voormalige coach van de Rode Duivels moet plaatsmaken voor de Italiaan Marco Rossi.

Leekens was sinds eind vorig jaar in dienst bij de Hongaarse bond. Onder zijn leiding verloor de nationale ploeg van Kazachstan, Schotland en Australië en speelde gelijk tegen Wit-Rusland. "De vier wedstrijden waren bemoedigend, maar echte progressie was niet merkbaar. De verjonging en de speelstijl zijn niet in het verwachte tempo vooruitgegaan", aldus de Hongaarse bond.

Na het gemiste WK moet Rossi de Hongaren naar het EK in 2020 leiden.

Doelpunt Rusland!

De Russen komen op 1-0 door een eigen doelpunt van Ahmed Fathy. De aanvoerder van Egypte wil de bal wegwerken, maar werkt 'm met zijn knie voorbij zijn eigen doelman.

Rusland-Egypte 1-0

Tweede helft

De tweede helft is begonnen. Rusland won zijn eerste wedstrijd al en zal niet rouwig zijn met een gelijkspel, maar Egypte heeft de punten hard nodig.

Rusland-Egypte 0-0

Rust

De eerste helft is afgelopen. Er wordt fel gestreden in Sint-Petersburg, maar dat levert geen doelpunten op.

Rusland-Egypte 0-0

Weer bijna Salah

Weer Mohamed Salah met een doelpoging. De Egyptenaar schiet uit de draai op doel en ziet de bal net naast gaan.

Rusland-Egypte 0-0

Bijna Salah

Egypte probeert uit alle macht Mohamed Salah te bereiken en bijna kan de sterspeler van Liverpool intikken bij de tweede paal, maar Yuri Zhirkov werkt de bal weg. Egypte is in deze fase van de wedstrijd sterker.

Rusland-Egypte 0-0

Daar is Egypte

Daar is de eerste kans voor Egypte. Trezeguet probeert de bal in de verre hoek te krullen, maar zijn inzet is te ruim.

Rusland-Egypte 0-0

Het bewijs dat Salah meedoet...

Mohamed Salah aan de bal

Rusland dringt aan

In de eerste zes minuten heeft Rusland al drie kansen gehad. Het is duidelijk wat de intenties zijn van het gastland.

Rusland-Egypte 0-0

Carvajal fit voor tweede duel Spanje

Dani Carvajal is fit genoeg om op te draven in de tweede wedstrijd van Spanje op het WK, tegen Iran. De back van Real Madrid ontbrak wegens een blessure nog in het eerste duel, dat tegen Portugal eindigde in 3-3.

"Sinds een week traint Dani weer volledig mee met de selectie", zei trainer Fernando Hierro. "Dat betekent dat hij beschikbaar is." Of Carvajal, die geblesseerd uitviel in de door Madrid gewonnen finale van de Champions League tegen Liverpool, ook speelt liet hij in het midden.

Aftrap

Daar is de aftrap van Rusland-Egypte.

Nog een paar minuten

Over zeven minuten gaat de wedstrijd Rusland-Egypte beginnen. De Russen wonnen hun eerste duel met 5-0 van Saudi-Arabië en Egypte verloor met 1-0 van Uruguay.

Opmerkelijke statistiek

Alle landen hebben nu één wedstrijd gespeeld. Rusland en Zweden zijn de enigen die geen schot op doel hebben moeten toestaan.

WK voorbij voor doelman Tunesië

Het WK is voorbij voor de Tunesische doelman Mouez Hassen. Hij moest zich in de eerste wedstrijd tegen Engeland (1-2) al na zestien minuten laten vervangen vanwege een schouderblessure. De teamarts liet dinsdag weten dat de Franse keeper van Tunesische afkomst bij dit WK niet meer in actie kan komen.

Blatter op uitnodiging van Poetin in Rusland

Voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter is in Moskou gearriveerd voor een bezoek aan het WK. Hij is uitgenodigd door de Russische president Vladimir Poetin, ook al is hij wegens vele misstanden voor zes jaar geschorst voor alle voetbal gerelateerde activiteiten. Dit kon de FIFA hem echter niet verbieden.

Getuigen hebben de Zwitser gesignaleerd bij een hotel in het centrum van de stad. "Ik ben een held voor dit evenement", riep hij naar omstanders.

Salah gaat eerste WK-minuten maken

Mohamed Salah gaat straks dus zijn eerste minuten maken op dit WK; hij staat in de basis bij Egypte tegen Rusland. De sterspeler van Liverpool liep in de finale van de Champions League een schouderblessure op en miste daardoor de eerste wedstrijd tegen Uruguay (1-0 nederlaag).

Afgelopen!

In de slotfase werd het nog heel spannend, maar het laatste fluitsignaal heeft nu geklonken. Senegal verslaat Polen met 2-1!

86' GOAL Polen!

Krychowiak kopt vlak voor tijd uit een voorzet van Grosicki de aansluitingstreffer binnen voor Polen! Dat wordt nog een spannende slotfase, het staat 2-1 voor Senegal.

Polen-Senegal 1-2

Krychowiak kopt Polen vlak voor tijd op 1-2

Salah in de basis!

Goed nieuws voor Egypte: Mohamed Salah staat om 20.00 uur in de basis tegen Rusland.

75' Polen speelt verloren wedstrijd

De Polen doen hun best, maar lijken een verloren wedstrijd te spelen. In de 70ste minuut was Lewandowski er wel dichtbij: na een voorzet van rechts tikt hij de bal bij de eerste paal net naast.

Even later gaat Milik van het veld. Hij wordt vervangen door Kownacki.

Polen-Senegal 0-2

60' GOAL Senegal!

Wat gebeurt er nu in Moskou? De Polen staan te slapen en M'Baye Niang profiteert optimaal. Het is 2-0 voor Senegal!

Niang mocht na een blessurebehandeling weer het veld in, stond nog aan de zijlijn en ontsnapte zo aan de aandacht van de Polen. Als Krychowiak vervolgens slecht terugspeelt op keeper Szczesny, en er zo een misverstand ontstaat, kan Niang eenvoudig scoren.

Tweede helft

De tweede helft is begonnen bij Polen-Senegal. Het staat 1-0 voor de Afrikanen. Bij Polen is Blaszczykowski geblesseerd afgehaakt en vervangen door Bednarek.

Paniek in Moskou

In Moskou is sprake van lichte paniek omdat door het niet-aflatende drinken van de internationale voetbalfans het bier dreigt op te raken. Meerdere bars en restaurants zien hun voorraad tot een minimum slinken en zeggen dat het moeilijk is nieuwe vaten te bestellen. Met name de gelegenheden rond het Rode Plein bij het Kremlin, die veel supporters trekken, zijn hiervan het slachtoffer.

"We hadden niet verwacht dat deze mensen enkel en alleen bier zouden drinken'', zo vertelde een ober. "Maar dat doen ze wel en nu hebben we bijna niks meer. Het probleem is dat onze leveranciers de vraag ook niet aankunnen op dit moment. De hitte en de typische voetbalsfeer zijn hiervoor mede verantwoordelijk.''

Een Engelse fan in Wolgograd trekt zich weinig aan van het dreigende biertekort

Neymar heeft weer last van enkel en verlaat training

Neymar blijft maar sukkelen met zijn rechterenkel. De sterspeler van Brazilië haakte dinsdagmiddag op de training al na een kwartier af.

In het openingsduel met Zwitserland (1-1) leek de pijn er na een geblokt schot opnieuw in te schieten bij Neymar, al maakte hij die zondag wel de negentig minuten vol.

Lees meer over de problemen van Neymar.

Neymar trekt een van pijn vertrokken gezicht op de training

Herken jij deze spelers?

Het is rust, dus hebben even tijd om een kwisje te doen. Hoe goed ken jij de geschiedenis van het WK? Speel de voetbalplaatjesquiz en win de officiële WK-bal én een complete set voetbalplaatjes van dit WK.

Herken jij bijvoorbeeld onderstaande speler? En zo ja, hoe zit met deze spelers?

Mail je antwoorden naar: wkquiz@nos.nl.

Rust

Het is rust in Moskou. Polen heeft een probleem, want Senegal leidt met 1-0 en heeft zich eigenlijk nog geen zorgen hoeven maken.

38' GOAL Senegal!

Daar is het doelpunt waar we op hebben gewacht! En hij is voor Senegal. Het afstandsschot van Gueye wordt van richting veranderd door verdediger Cionek. Doelman Szczesny is kansloos.

Polen-Senegal 0-1

32' Weinig te beleven

Polen heeft de controle een beetje overgenomen, zonder dat er enig gevaar wordt gesticht. De Senegalezen wachten in deze fase af. Feitelijk is er dus niets te beleven. Het is te hopen dat er straks een goal valt, zodat de wedstrijd misschien wordt opengebroken.

Polen-Senegal 0-0

10' Nerveus begin

De openingsfase in Moskou is nerveus. Beide ploegen hebben niet veel WK-ervaring en moeten de zenuwen nog even wegspelen. Echte kansen hebben we nog niet gezien, het duel is vooralsnog in evenwicht.

Polen-Senegal 0-0

Arek Milik in actie in het duel met Senegal

Aftrap!

De bal rolt in Moskou. Het duel tussen Polen en Senegal is begonnen.

De volksliederen

We gaan bijna beginnen! De volksliederen klinken in Moskou, waar het kwik rond de 27 graden ligt.

De Polen zingen mee met 'Mazurek Dabrowskiego', oftewel de Dabrowski Mars, waarvan de eerste regels zijn: 'Nog is Polen niet verloren'.

Het volkslied van Senegal heet 'Pincez tous vos koras, frappez les balafons'. Een kora en een balafon zijn muziekinstrumenten, waarop volgens het volkslied luid moet worden gespeeld.

De volksliederen klinken bij Polen-Senegal

Onhandige Polen

Bij de Polen ontbreekt verdediger Kamil Glik. De speler van AS Monaco moest begin deze maand afhaken nadat hij bij een partijtje voetvolley een schouderblessure had opgelopen.

En het had niet gescheeld of ook Arek Milik was er niet bij geweest. De spits van Napoli kwam zaterdag lelijk ten val tijdens een bezoek aan het dolfinarium aan Sotsji. De oud-Ajacied gleed uit in een plas water. De schade viel echter mee.

Zin in

Senegal maakt een feestje van de training

'Heel Polen rekent op Lewandowski'

Een succesvol WK voor Polen valt of staat met één man: Robert Lewandowski. Aanvoerder, topscorer en superster ineen. "Het hele land rekent op hem", weet Mateusz Klich, tienvoudig international van de Bialo-czerwoni, de wit-roden.

De 28-jarige Klich, de afgelopen maanden door Leeds United verhuurd aan FC Utrecht, bekijkt de verrichtingen van Lewandowski en consorten thuis op de bank.

Van Hooijdonk ziet trend

De analyticus ziet dat teams vooral veel slimmer omgaan met vrije trappen, waardoor ook veel meer doelpunten uit dode spelmomenten komen.

Van Hooijdonk ziet trend van doelpunten op WK

Aftellen naar Polen-Senegal

We schakelen over naar Moskou, waar om 17.00 uur de aftrap is van de tweede wedstrijd in groep H: Polen-Senegal. De fans hebben zich al rond het stadion verzameld.

  • EPA
    Een Poolse fan voor het WK-duel met Senegal
  • EPA
    Fans van Polen en Senegal verzamelen zich bij het stadion
  • EPA
    Een fan van Senegal bij het stadion in Moskou

Afgelopen!

Het is afgelopen in Saransk. Japan boekt een toch wel verrassende 2-1 zege op Colombia, dat vrijwel de hele wedstrijd met tien man speelde na een vroege rode kaart.

85' Slotfase

De laatste minuten lopen. Japan heeft de wedstrijd nog altijd onder controle. De tien Colombianen delen af en toe een speldenprikje uit (invaller James Rodríguez had nog een beste kans), maar echt in gevaar is de voorsprong van de Japanners niet gekomen.

Colombia-Japan 1-2

73' GOAL Japan!

We konden erop wachten want de druk nam toe: Japan komt op een 2-1 voorsprong tegen Colombia door een kopbal van Osako!

De hoekschop was van voormalig VVV'er Honda, Osako kopt raak tussen vier Colombianen in.

Colombia-Japan 1-2

53' Kans Japan

Het tempo ligt ook in de tweede helft niet al te hoog. De Japanners hebben het meeste balbezit en lijken de Colombiaan af en toe in slaap te sussen.

Zoals in de 53ste minuut: Japan tikt de bal rustig rond, maar ineens draait spits Osako weg bij de niet al te scherp spelende Sánchez en het levert meteen een kans op. Keeper Ospina redt.

Colombia-Japan 1-1

Tweede helft

De tweede helft is begonnen bij Colombia-Japan. Geen wissels, de stand is 1-1.

Rust

Het is rust in Saransk! Het is 1-1 bij Colombia-Japan. De Japanners deden het rustig aan na de vroege voorsprong tegen tien Colombianen, maar kregen de rekening gepresenteerd.

Aandachtig toeschouwer op de tribune: Carlos Valderrama.

Aandachtig toeschouwer op de tribune: Carlos Valderrama

39' GOAL Colombia!

Doelpunt voor Colombia! Quintero schuift een vrije trap laag door de muur en de bal gaat over de lijn. Tien Colombianen komen op 1-1 tegen Japan. Keeper Kawashima beweert nog dat hij de bal voor de doellijn heeft tegenhouden, maar de beelden en de technische hulpmiddelen zeggen iets anders.

De vrije trap, op een kleine 20 meter van het doel, werd overigens gegeven na een vermeende overtreding op Falcao. Uit de beelden blijkt echter dat Falcao met zijn achterste de boosdoener is. Slim van de Colombiaan.

Colombia-Japan 1-1

33' Rustig aan

Er is alweer ruim een half uur gespeeld en de wedstrijd is redelijk in evenwicht. Colombia heeft twee mogelijkheden gehad via Falcao en ook de Japanners hebben nog een paar speldenprikjes uitgedeeld. Het tempo ligt niet al te hoog. Het is een beetje dinsdagmiddagvoetbal.

Wel is er een tactische wissel geweest bij de Colombianen: Cuadrado is vervangen door Barrios.

Colombia-Japan 0-1

15' Kans Colombia

Colombia staat weliswaar met tien man, maar laat zich vooralsnog niet uit het veld slaan en heeft ook zijn eerste kans gehad: Falcao tikte een voorzet door, maar keeper Kawashima stond op de goede plek.

Colombia-Japan 0-1

6' GOAL Japan!

Het duurt even voor de strafschop kan worden genomen, want de Colombiaanse protesten duren voort. Vreemd, want het was overduidelijk hands.

Kagawa schuift de strafschop vervolgens beheerst binnen: het is 1-0 voor Japan tegen tien Colombianen.

Colombia-Japan 0-1

Aftrap!

De bal rolt in Saransk! Colombia en Japan zijn begonnen aan hun eerste wedstrijd op het WK.

De volksliederen

'Oh Gloria Inmarcesible', zingen de Colombianen mee met het volkslied, wat 'oh ongebroken glorie' betekent.

Ook het stemmige Japanse volkslied klinkt: 'Kimigayo', oftewel: moge uw heerschappij eeuwig duren.

We gaan bijna beginnen!

Tokio kijkt WK

Natuurlijk wordt er ook in de café's in Tokio, waar het nu bijna 21.00 uur 's avonds is, gekeken naar Colombia-Japan.

Japanse fans kijken het WK in een kroeg in Tokio

Kleurrijke fans op de tribunes

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • EPA
    Colombiaanse en Japanse fans verzamelen zich bij het stadion in Saransk

Colombia zonder James Rodríguez

Opvallend: sterspeler James Rodríguez zit bij Colombia op de bank. De middenvelder van Bayern München en topscorer van het WK van 2014 is niet helemaal fit.

Bij Japan zit Keisuke Honda op de bank. De oud-speler van VVV-Venlo verdient zijn brood tegenwoordig bij het Mexicaanse CF Pachuca.

James Rodríguez komt aan in het stadion

Salah of geen Salah: dat is de vraag

In Egypte, maar ook ver daarbuiten, leven voetballiefhebbers mee met de revaliderende Mohamed Salah. De sterspeler raakte geblesseerd aan zijn schouder in de Champions League-finale en miste daardoor de eerste groepswedstrijd tegen Uruguay (1-0 verlies voor Egypte), hoewel bondscoach Héctor Cúper een dag eerder nog anders wilde doen geloven.

"Tijdens de laatste medische controle bleek het risico toch te groot", zegt Cúper nu. "Maar ik denk dat hij tegen Rusland en Saudi-Arabië zal spelen."

Egypte tussen hoop en vrees: haalt Salah Rusland?

Oranje niet op WK: gevolgen voor de portemonnee

Geen oranje tompoucen deze zomer, geen versierde straten en - tot verdriet van de reisbranche - ook geen vliegtuigen vol oranjefans richting Rusland. Veel sectoren maken extra omzet als Nederland mee doet aan het WK, maar nu is er juist sprake van omzetderving.

De NOS heeft een voorzichtige schatting gemaakt van de omzet die sectoren dit jaar mislopen. In totaal gaat het om pakweg 160 miljoen euro aan niet-verkochte tv-reclames en hapjes voor tijdens de wedstrijd. Lees meer over de gevolgen van een WK zonder Oranje.

Niet meedoen aan WK, wat kost dat bedrijven?

Joep in Rusland: herinneringen aan papa Kramer

Joep Schreuder is vandaag verzeild geraakt in Sint-Petersburg, waar in 1990 Nederlandse schaatsers de Russen aan voedsel hielpen en rondjes rond het stadion reden. Wie er won? Yep Kramer, de vader van Sven.

Joep in Rusland: papa Kramer wint in Sint-Petersburg

'Fun Facts' over Colombia-Japan

Colombia won twee van de drie vorige ontmoetingen met Japan. Eén keer werd het een gelijkspel.Op het vorige WK troffen de twee elkaar ook in de groepsfase. Colombia won met 4-1.

Beide landen staan voor de zesde keer op het WK. Colombia haalde in 2014 de laatste acht. Japan schaarde zich twee keer onder de laatste zestien.

De Colombiaan James Rodríguez werd in 2014 topscorer van het toernooi met zes goals. Keisuke Honda (3 doelpunten) is de Japanner met de meeste WK-goals.

Bondscoach José Pékerman van Colombia haalde met Argentinië (in 2006) en Colombia (2014) twee keer de laatste acht en verloor toen van het gastland.

Uit de Japanse selectie verdienen zeven spelers hun geld in Duitsland.

Colombiaanse en Japanse fans verzamelen zich bij het stadion in Saransk

Colombia had al James en Falcao, en nu ook Sánchez

We beginnen deze voetbaldinsdag met het duel tussen Colombia en Japan. Met wereldsterren als James Rodríguez, Juan Cuadrado en topscorer Radamel Falcao beschikt de Colombiaanse bondscoach José Pékerman over spelers die bewezen hebben op het hoogste podium het verschil te kunnen maken. Het drietal speelde gezamenlijk 204 interlands en scoorde daarin 57 keer.

Het zijn aantallen waarbij de verdediging van Colombia enigszins schril afsteekt. Toch zal Pékerman met een gerust hart vertrouwen op de talentvolle oud-Ajacied Davinson Sánchez.

Mateo Cassierra, de door Ajax aan Groningen verhuurde Colombiaan, verheugt zich op de wedstrijd: "Davinson is een geweldige speler. Hij verdient het om nu al een WK te spelen en ik ga ervan genieten. De eerste wedstrijd ga ik met vrienden in Colombia kijken."

'Colombia kan dicht bij de wereldtitel komen'

De dag van gisteren

Gisteren zagen we hoe Zweden Zuid-Korea versloeg dankzij ingrijpen van de videoscheidsrechter, hoe de Belgen na een moeizame start drie prachtige goals maakten tegen Panama en hoe Engeland op het laatste nippertje van Tunesië won, wat tot grote vreugde leidde.

Wat staat er op het programma?

Als laatste is vandaag groep H aan de beurt om het WK af te trappen. Op papier misschien niet de meest aantrekkelijke groep, maar dat wil niet zeggen dat het geen leuke wedstrijden kunnen worden. Vanavond spelen gastland Rusland en Egypte (met of zonder Mohamed Salah) alweer hun tweede wedstrijd op het WK.

De wedstrijden op 19 juni

Привет всем!

Welkom vanuit Saransk, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Morovië in het centrale deel van Europees Rusland, waar om 14.00 uur de aftrap is van de eerste wedstrijd van dag zes van het WK: Colombia-Japan. We volgen alle ontwikkelingen op het WK in Rusland de hele dag in dit liveblog.